2023 december 02

„Ébressz fel, ha a szeptember véget ér”

A Green Day slágeréhez hasonló érzéseket kelhetett a befektetőkben az elmúlt hónap gyengélkedése. Az S&P 500 az idei leggyengébb hónapját zárta, közel 5 százalékot zuhant.

Viharosan alakult a szeptember az amerikai börzék számára. A hónap utolsó kereskedési napját is többnyire csökkenéssel zárták a részvények pénteken. Az amerikai részvények többnyire esésbe kapcsoltak szeptemberben az inflációs adatok és a kamatlábakkal kapcsolatos Federal Reserve kommentárok következtében.

Az elmúlt kereskedési hetet a Dow Jones Ipari átlag 1.3 százalékos mínuszban zárta. Az S&P 500 0.7 százalékkal csúszott lentebb. A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index csekély, 0.1 százalékos pluszt tudott felmutatni. A befektetők számára fontosabb volt, hogy mind a szeptembert, mind a harmadik negyedévet mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex negatív tartományban zárta.

Az S&P 500 szeptemberben 4.9 százalékot esett. A FactSet adatai szerint 2021 december óta ez volt a benchmark index legrosszabb havi teljesítménye. Az S&P 500 sorozatban a negyedik veszteséges hetét zárta pénteken. A befektetők a pánik közepette arra keresnék a választ, hogy meddig tarthat a rossz széria. A CNN széles körben elismert „Fear and Greed” indexe szerint az amerikai befektetőket hat hónap utána először újra „extrém félelem” keríti hatalmába.

Brent Schutte, a Northwestern Mutual Wealth Management Co. befektetési igazgatója arról beszélt, hogy „szeptemberben a befektetők ide-oda ingadoztak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai gazdaság a recesszió vagy a puha leszállás előtt áll-e. Mindezt részben az infláció elleni harcot célzó jegybanki kamatemelések idéztek elő.” A Federal Reserve által közzé tett előrejelzések szerint a befektetők által vártnál hosszabb ideig, 2024-ig 5 százalék felett kívánják tartani az irányadó kamatlábakat.

„Kemény hónap volt ez a részvények számára.” – tette hozzá Schutte.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com