2024 július 23

Befékezett Amerika gazdasága szeptemberben

Ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató szeptemberi felméréséből, amelynek előzetes adatait csütörtökön tették közzé. A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) öthavi mélypontra, 60,5 pontra csökkent az augusztusi 61,1 pontról. Elemzők gyorsuló ütemre, 62,5 pontra számítottak. Csökkent a szolgáltatóipari BMI is, az augusztusi 55,1 pontról 54,4 pontra, tizennégy havi mélypontra csúszott vissza, jócskán elmaradva az elemzők által várt 59,5 ponttól. A gazdasági teljesítmény mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 12 havi mélypontra, 54,5 pontra süllyedt szeptemberben az előző havi 55,4 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb, 50 pont feletti érték a növekedés lassulására, a magasabb pedig a gyorsulásra utal. A szolgáltatások fedik le az amerikai gazdaság közel kétharmadát, a feldolgozóipar pedig 11,9 százalékát. A vállalatok folyamatos nyersanyag- és munkaerőhiánnyal küzdenek, ahogy a gazdaság normalizálódik a koronavírus-világjárvány okozta példátlan zavarok után. Előbb sokan gondolták azt, hogy az ellátási láncok gyorsan alkalmazkodnak és helyreállnak, ám a koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedése tovább rontotta a helyzetet, és még erősebbé vált a hiány egyes nyersanyagokból, amelyeket elsősorban Délkelet-Ázsiában állítanak elő.

A kínai kikötőkben kialakult torlódások szintén hozzájárultak a szűk ellátási keresztmetszetek fennmaradásához. Elemzők arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés jelentősen lassul a harmadik negyedévben. A második negyedévben 6,6 százalékos évesített ütemben nőtt az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP), ez az ütem 2,6 százalékra lassulhatott a folyó negyedévben. A szűk ellátási keresztmetszetek miatt a vállalkozások ráfordításai árai továbbra is emelkednek, jelezve, hogy az infláció egy ideig még erős maradhat, még úgy is, hogy a fogyasztói árak emelkedésének havi összevetésű üteme lassult az utóbbi hónapokban lassult – adta hírül a távirati iroda.

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve friss, szerdán közölt előrejelzésében 3,4 százalékról 4,2 százalékra emelte az idei évre várható infláció mértékét, míg jövőre és 2023-ban 2,2 százalékra várja az ütemet. Az idei évre várható gazdasági növekedés ütemét 7 százalékról 5,9 százalékra rontotta a Fed, a jövő évit viszont 3,3 százalékról 3,8 százalékra javította. Jerome Powell Fed-elnök szerdán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a munkaerő-felvételi nehézségek és egyéb problémák ismét nagyobbnak és tartósabbnak bizonyulhatnak a vártnál, ami felfelé mutató kockázatokat jelent az inflációra.