Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

A vártnál kevesebb új munkahely létesült,miközben csökkent a munkanélküliségi ráta az USA-ban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál kevesebb új munkahely jött létre júliusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra mérséklődött a júniusi 3,6 százalék után.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a teljes, mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 187 ezerrel nőtt júliusban a júniusi 185 ezer után, elmaradva az elemzői várakozások átlagában szerepelő 200 ezertől. Júliusban a munkanélküliségi ráta az elemzői várakozásokban szereplő stagnálás helyett 3,6 százalékról 3,5 százalékra csökkent, miután májusban 3,7 százalékra, 2022 októbere óta a legmagasabbra emelkedett az áprilisi 3,4 százalék után. A januárival megegyező áprilisi munkanélküliségi ráta közel 54 éve a legalacsonyabb volt az Egyesült Államokban.

A munkaerőpiaci részvételi arány immár ötödik hónapja 62,6 százalékon, 2020 márciusa óta a legmagasabb szinten stagnált júliusban. Az átlagos órabér 4,4 százalékkal haladta meg a tavaly júliusit a júniusi azonos mértékű növekedést követően. Az elemzők előzetesen szerényebb, 4,2 százalékos bővülésre számítottak. Az átlagos órabér június után júliusban is 0,4 százalékkal nőtt havi összehasonlításban, az elemzők előzetesen némileg kisebb, 0,3 százalékos növekedéssel számoltak. A heti átlagos munkaidő 34,3 óra volt júliusban, kissé elmaradva az előző havi és az elemzői várakozások átlagában szereplő 34,4 órától.

Borítókép forrása: Shutterstock