2024 május 09

2024. május 20. – Trump tárgyalás

Donald Trump volt elnök tárgyalása a titkos iratokkal való visszaélés vádjával 2024. május 20-án kezdődik – rendelte el pénteken egy szövetségi bíró.

Választás előtt

Aileen Cannon bírónő három nappal azután határozta meg a menetrendet, hogy a védelem ügyvédei azzal érveltek, hogy az ügynek Trump jelenlegi elnökjelölti státusza miatt nem kellene a 2024. novemberi elnökválasztás utánig bíróság elé kerülnie.

A tárgyalásra a floridai Fort Pierce-ben lévő amerikai kerületi bíróságon kerül sor – rendelte el Cannon.

Cannon döntése középúton landol Trump jogi csapatának és az igazságügyi minisztérium kérései között, amely azt szorgalmazta, hogy a tárgyalás 2023 végén kezdődjön.

Vezet Trump

A közvélemény-kutatások szerint Trump jelenleg vezeti a 2024-es republikánus előválasztási mezőnyt. Ha az ügy a jelenlegi tervek szerint halad előre, a perre azután kerülhet sor, hogy egy sor kulcsfontosságú államban már megtartották a jelölőversenyt. A republikánus nemzeti konvenciót, amelyen a GOP megválasztja elnökjelöltjét, 2024. július közepén rendezik meg Milwaukee-ban.

Trump a múlt hónapban ártatlannak vallotta magát 37 büntetőjogi vádpontban, amelyek a Fehér Házból való 2021-es távozása után a titkos dokumentumok megőrzésével, illetve az azt követő állítólagos erőfeszítésekkel kapcsolatosak, amelyekkel megpróbálta eltitkolni azokat a kormány elől. Walt Nauta, az inasa és vádlott-társa hat büntetőjogi vádpontban vallotta magát ártatlannak.

Trump ügyvédei a múlt héten arra kérték Cannont, hogy halassza el a tárgyalás időpontjának kitűzését, és arra kérték, hogy utasítsa el a minisztérium kérését a tárgyalással kapcsolatban.

Forrás: cnbc.com