2024 június 24

Vérfürdőt rendeztek – csúnyán beszakadt az arany árfolyama

Elképesztő jelenetek tanúi lehettünk a héten, hiszen teljesen összeomlott az aranypiac, és a sárgafém árfolyama jócskán beesett a kritikus 1900-as szint alá. Január óta nem láthattunk ennyire rossz teljesítményt az aranytól. A heti veszteség megközelíti a 80 dollárt. Ekkora veszteséget utoljára talán a január végén bekövetkezett zuhanás alatt láthattunk. Bár pénteken az arany még tett egy utolsó próbálkozást, és a korai kereskedés során még benéztünk 1900 dollár fölé, a nap végére már a csütörtöki mélypont alá kerültünk. A pénteki kereskedés előtt a szakértők azt mondták, hogy abban esetben, ha a csütörtöki mélypont alá süllyedünk, akkor a hanyatlás folytatódhat egészen az 1800-as szintig.

Múlt héten egészen merész elképzelésekről számoltunk be. Egyes elemzők szerint decemberre vagy januárra már minden idők legmagasabb szintjén láthatjuk az arany árfolyamát. A drasztikus emelkedést ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a Fed sem szeptemberben, sem novemberben nem emeli az irányadó kamatlábakat. A legmerészebb elképzelések szerint pedig 2024-ben a rali egészen 3000 dollárig repítheti az arany árfolyamát. Bár szeptemberben nem történt kamatemelés, az arany a Fed bejelentése óta egyetlen napot tudott csak pozitív tartományban zárni. Az értéke majd 100 dollárt zuhant.

A dollár ralija elnyomta az arany csillogását

A dollár index 10 hónapja nem látott magasságba emelkedett. A zöldhasú és az arany közti negatív korreláció egyes napokon kevésbé, máskor annál inkább megmutatkozik. Hosszú távon viszont azt láthatjuk, hogy a dollár ralijával párhuzamosan, amely július közepén kezdődött, indult el az arany hanyatlása. A dollár töretlen ereje ellenére azért láthattunk kisebb ralikat az arany piacán. Azonban a két grafikont egymás mellé helyezve tisztán láthatjuk a dollár bullish és az arany bearish szentimentjét. Egyes elemzők szerint a trend nem is fog változni egészen addig, amíg valami szignifikáns változás nem történik a kamatlábakkal vagy a dollár index zuhanásba nem kezd.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!