2024 május 27

Tavaly 22-szeresére nőtt az Indiába irányuló orosz olajexport

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának ülésén.

Exportbővülést mértek

Novak szerint emellett növekedtek a Kínába – ebben a relációban 8 százalékos exportbővülést mértek. És más piacokra irányuló szállítások, amit az iparágban elvégzett nagyszerű munka eredményének nevezett.  Beszámolója szerint az üzemanyag- és az energiakomplexum bevételek jelentették az orosz költségvetés bevételeinek 42 százalékát, szemben a 2021-es 36 százalékos szinttel. Mint mondta, az ágazat stabil és megbízható működése a szankciók ellenére biztosított volt, sőt annak teljesítménye felülmúlta a várakozásokat. Korábban a miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszország költségvetési bevételei az olaj- és gázszektorból 2022-ben 28 százalékkal, azaz 2,5 ezer milliárd rubellel nőnek. (A rubel jelenleg mintegy 4,60 forintot ér.)

A miniszterelnök-helyettes a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy Oroszország tovább dolgozik energiaexportjának átirányításán. Tankerflottájának kiépítésén, valamint a biztosítási és viszontbiztosítási eszközökön. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy újabb kísérletek történnek az Oroszország elleni szankciók bevezetésére. Fontosnak nevezte az ezektől független rendszer kialakítását a baráti országokkal. Az RBK orosz gazdasági napilap emlékeztetett rá, hogy India és Kína lett az orosz nyersolaj legfontosabb importőre. Miután az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az EU más források felé fordult az ukrajnai háború kirobbantását követően. Az EU 2022é. december 5. óta embargót rendelt el az orosz kőolaj tengeri úton történő behozatalára. Idén február 5. óta pedig az orosz kőolajtermékekre vonatkozó tilalmat vezetett be – ismertette a távirati iroda.

Árplafont is megállapítottak

Az Oroszországból származó olajra árplafont is megállapítottak. Ezzel párhuzamosan India növelte az Oroszországból származó olajvásárlásait. Decemberben az Indiába irányuló orosz olajexport 24 százalékkal nőtt novemberhez képest és napi 1,17 millió hordóval új rekordot állított fel.