2024 április 22

Ugrik az olaj árfolyama

Hétfőn tovább folytatódott a határidős árupiacokon az olaj árfolyamában látott emelkedés, a WTI több mint 5 százalékos pluszba fordult.

A határidős olajtermékek árfolyamában további emelkedést figyelhettünk meg hétfőn, miután a First Citizens Bank & Trust Co. felvásárolta a Silicon Valley Bank betéteit, ami optimizmust váltott ki a befektetőkben.

Mindeközben Irak pert nyert Törökország ellen, mivel Ankara megsértette a két ország olajexportjáról szóló megállapodását. Ankara lehetővé tette a kurdisztáni regionális kormány számára, hogy Bagdad jóváhagyása nélkül küldjön olajat a Ceyhan kikötőjébe. Törökország leállította az iraki nyersolaj szivattyúzását, ami arra kényszerítette az országot, hogy szüneteltesse a Kurdisztánból származó mintegy 450 000 hordó/nap mértékű exportját.

A határidős olajárfolyamok hétfőn ismét emelkedésbe kapcsoltak. A májusi lejáratú West Texas Intermediate (WTI) határidős jegyzése hétfő estére több mint 5 százalékos pluszba fordult. Az árfolyam megközelítette a hordónkénti 73 dolláros szintet.

A Brent árfolyama ezzel egyidejűleg több mint 4 százalékot erősödött, az árfolyam jelenleg hordónként 77.7 dollár körül jár.

A nyersolaj világpiaci árának emelkedését a hazai kutakon is érezhetjük. Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk szerdától drágábban tankolhatunk benzint. A benzin esetében bruttó 6 forintos emelkedést, míg gázolaj árfolyamában bruttó 3 forintos csökkenést láthatunk majd. Az átlagárak Magyarországon ezzel a következőképp módosulnak szerdától: 95-ös benzin: 612 forint/liter, gázolaj: 603 forint/liter.

olaj benzin
(www.shutterstock.com)

Forrás

Borítókép forrása: Shutterstock