2023 január 27

Szárnyal a gázár – tovább nő a rezsi?

Nemrégiben írtunk róla, hogy mintha a gázár irányt váltott volna, ugyanis vége szakadt az energiahordozó tőzsdei árfolyamának hónapokig tartó lecsorgásának. Azóta tovább emelkedett a földgáz ára, amelyet most éppen az időjárás előrejelzések is felfelé hajtanak. A hazai rezsiszámlák egyelőre a júliusban bejelentett szabályoknak megfelelően alakulhatnak majd, de hamarosan változás jöhet.

Ez már a tél

Számos tényező vezetett el odáig, hogy az augusztus végén még 350 euró körül tartózkodó gázárfolyam november közepére 100 euró alá essen. Az európai gáztározók feltöltésre kerültek, emellett alternatív energiabeszerzésekkel és jelentős energiatakarékossággal sikerült stabilizálni a gázellátást. Az Európai Unió pedig a gázársapka ötletével próbálkozott és próbálkozik, bár a jelenleg ismert megoldás hatásossága vitatott a közösségen belül is.

A vártnál hidegebb tél emelheti a gázárakat, miközben sokan alternatív fűtési módokkal próbálkoznak (www.shutterstock.com)

Az energiaválság azonban nem oldódott meg. Az orosz-ukrán háború továbbra is zajlik, melynek következtében sokszor bizonytalan, hogy a gázvezetékeken keresztül zavartalan tud-e maradni a gázellátás, illetve Oroszországnak egyáltalán szándékában áll-e, hogy folyamatos legyen az energiahordozó exportja Európába. A nagyobb probléma azonban most a hideg lehet, amely Észak-Európa felől tört be a kontinensre; a tél eleji magasabb gázfelhasználás is felfelé hajthatja az árakat.

Két hét múlva jöhet bejelentés

Ahogyan azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy Kormányinfón már jelezte is, az idei évben már nem várható változás a hazai rezsiszámlák tekintetében. A kormány ugyanis a gázár hosszabb távú változásait figyeli, nem pedig a rövidebb távú kilengéseket. A szerda éjjeli Közlönyből viszont arra következtethetünk, hogy a januártól érvényes rezsiszabályok december 16-áig ki fognak derülni. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ugyanis a december 9-én esedékes adatszolgáltatástól számított 5 munkanapon belül közölheti a jövő év elejétől hatályos kondíciókat.

https://mfor.hu/cikkek/makro/mennyire-lesz-durva-a-rezsi-2023-ban-hamarosan-kiderul.html