Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Szakad az olaj árfolyama a recessziós félelmek közepette

A nyersolaj ára hétfőn késő este tovább növelte a veszteségeit, több mint 3 százalékos mínuszba fordult a recessziós félelmek közepette. Egyre csak nőnek az aggályok melyek szerint a Federal Reserve újabb kamatemelése lassítani fogja a világ legnagyobb gazdaságát. A novemberi inflációs adatokat december 13-án fogják nyilvánosságra hozni, 1 nappal a Federal Reserve kamatdöntő ülése előtt. Ebben az időszakban várhatóan meg fog nőni a volatilitás a piacokon.

Recessziós félelmek, árplafon

A negatív hangulatot tovább fokozta hétfőn, hogy a Fitch Ratings csökkentette a világgazdaság 2023-ra vonatkozó növekedési kilátásait, és megerősítette, hogy a vezető nyugati gazdaságok valószínűleg recesszióba buknak jövőre. A befektetők emellett a Nyugat azon döntésének következményeire is összpontosítottak, hogy a mai napon hatályba lépett az orosz olajra vonatkozó hordónkénti 60 dolláros árplafon.

A januári elszámolású WTI határidős jegyzése 3.4 százalékos csökkenést követően hordónként 77.4 dollárra esett vissza hétfőn késő este, míg a februári szállítású Brent árfolyama 3 százalékos esést követően hordónként 83.1 dollárra süllyedt. Az olajárak a visszatértek a körülbelül egy héttel ezelőtti árszintekre.