2023 január 27

Óriási meglepetés – Örülhet, aki ezüstbe fektetett

Elképesztő történéseknek lehettünk tanúi az elmúlt hetekben, hiszen az ezüst nem várt gyarapodásba kezdett. A több hónapnyi medvepiac és a mélységek megjárása után most végre élvezheti csillogását. A 18 dolláros kritikus szint egyre távolabbinak tűnik, azonban másfél hónapja még nagy bajban volt a nemesfém. Az agresszív kamatemelések, az erősödő dollár és a keresleti kilátások miatt nagy volt az aggodalom, hogy a 18-as szint áttörése után megindulhatunk a 15, illetve 12 dollárig is. Örülhetnek a befektetők ugyanis ezt a veszélyt nagyívben elkerülte a piac. November kezdete óta rá sem lehet ismerni az ezüstre.

(www.shutterstock.com)

Az emelkedésében természetesen nagy szerepet játszott a dollár gyengülése. A zöldhasú ugyanis szignifikáns medvepiacba futott bele, és a 115-ös rekordszintekről pár hét leforgása alatt egészen 104-ig zuhant. Jelenleg az ezüst árfolyama már átlépte a 23 dollárt, és szépen magabiztosan halad a háború kirobbanásakor tapasztalt 26-os szintek felé. Az év elején az elemzők úgy harangozták be 2022-őt, hogy ez lesz a nemesfémek éve, azonban az elmúlt hetek masszív bikapiacának köszönhetően jutottunk csak el a januári értékekhez. Van még ideje emelkedni, viszont a makrokörnyezeti hatások továbbra sem biztosítanak jó feltételeket. Nagy kérdés lesz tehát, hogy milyen elmozdulásokat fog mutatni nekünk ezen a héten.

A nehézségek ellenére magaslaton zárta a hetet

Múlt héten az ezüst legmagasabb pontja 23,47 dollár volt. A pénteki ralinak köszönhetően ennek közvetlen közelében tudott zárni. Bár kezdetben esett az értéke, elegendő támogatást talált az 22,50-es szint közelében arra, hogy megforduljon és újra az élet jeleit mutassa. Ennek köszönhetően erősen vághat neki a hétnek. Aggodalomra ad viszont okot, hogy a Federal Reserve a vártnál hosszabb ideig szigoríthat. Ez jelentősen visszavetheti az árfolyamot, és az eddig szerzet momentumot pillanatok alatt eltiporhatja. Az elemzők szerint viszont a piac úgy döntött, hogy ezt teljesen figyelmen kívül hagyja. Ha a napi magasságok fölé törünk, a 25 dollár elérése sem lehet akadály. Továbbra is tehát erős volatilitással kell számolnunk.

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock