Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Nagyot zuhant az olaj – jöhet az olcsóbb benzin?

A napokban beszámoltunk róla, hogy az autósok helyzete egyre rosszabb. Magyarországon rohamos emelkedésnek indult a benzin és a gázolaj árfolyama. Elmondtuk azt is, hogy a forint erősödése vagy az olaj árfolyamának csökkenése segíthet megállítani a drágulást. A mai napon úgy tűnik ránk mosolygott a szerencse, hiszen mindkét mutató a kívánt irányba mozdult el. A forint erősödött a dollárral szemben, és a 347-es szintekről lecsökkent egészen 345-re. Ami viszont még ennél is szignifikánsabb eredmény az az olaj csökkenése. A keddi napon ugyanis mindkét referenciaérték több, mint 4 százalékos mínuszt jegyzett fel. Elég alacsonyan voltak eddig is az árak azonban, ha sikerülne a mostani szinteket megtartani akkor kis késleltetéssel, de akár a hazai üzemanyagárak is csökkenhetnek.

(www.shutterstock.com)

Olaj – A hirtelen zuhanás okozója

A Brent árfolyama a keddi kereskedés során több, mint 4 százalékot csökkent, ezzel egy hordó ára beesett 74 dollár alá. Eközben egy hordó WTI sokkal olcsóbban, már akár kevesebb, mint 70 dollárért is beszerezhető. Az éles csúszást az Egyesült Államok Kongresszusa okozta azzal, hogy továbbra is bizonytalanságot áraszt az adósságplafonra vonatkozó törvény elfogadásáról. Ezen felül vegyes üzenetek érkeztek a legnagyobb termelőktől is az OPEC hétvégi találkozója előtt. Az adósságplafonra vonatkozó határidők majdnem egybeesnek az OPEC június 4-én esedékes találkozójával. Ez egyszerre túl nagy nyomás a piacra, és amíg nem oldódnak meg a világ legnagyobb gazdaságával kapcsolatos kérdések, addig ez a nyomás nem is fog enyhülni.

Az OPEC tagok vegyes előrejelzései

A szaúd-arábiai energiaügyi miniszter a múlt héten figyelmeztette a piacot a lehetséges csökkentésre. Ugyanakkor az orosz tisztviselők, köztük Alexander Novak miniszterelnök-helyettes megjegyzései azt sugallták, hogy a világ harmadik legnagyobb olajtermelője a kibocsátás változatlanul hagyása felé hajlik. Látjuk tehát, hogy nagyon bizonytalan a környezet, és folyamatosan nő a piacra nehezedő nyomás. Az autósok viszont örülhetnek, mert az alacsonyabb olajáraknak köszönhetően az elkövetkezendő hetekben a benzin rohamos emelkedése is lelassulhat, vagy akár meg is fordulhat.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock