2024 május 21

Kirobbanó formában az ezüst – győztek a bikák

2023 nem az ezüst éve volt eddig. A januári hónap az oldalazásról szólt, miközben az ezüst árfolyama elakadt 23,5-24,5 dollár között. Majd ezek után jött a februári összeomlás amikor az Egyesült Államokban a vártnál jelentősebb mértékben nőtt a foglalkoztatottság. Összetörtek a befektetők reményei, és több, mint egy hónapon át tartó medvepiacba zuhantunk bele. Ez alatt az árfolyam lecsúszott egészen 20 dollárig. Hatalmas pánikot keltett az utolsó szignifikáns támogatás közelsége. A 20 dollár áttörése a becsukta volna az összes ajtót a bikák előtt. A múlt hete még ezen szint közelében kezdtük, azonban a bankválság híre ekkor már érzékelhető volt. A piacok a hétfői napot magasabban nyitották, és a káosz hozta magával a biztonságos nemesfémek szárnyalását. Míg az arany gond nélkül törte át az 1900 dolláros határt, és egészen a 2000-es szintig menetelt, az ezüst áttörte a 21, majd a 22 dolláros szintet is. A pénteki kereskedést követően továbbra is sok volatilitást láthattunk a piacon. A hétfői napot is egy enyhébb északi irányú elmozdulással kezdtük, érzékelhető még némi erőt a raliban.

A rali kitart – nem megyünk innen sehová?

A hasonlóan kirobbanó elmozdulások után várható némi korrekció a piacokon. Jó hír azonban a befektetők számára, hogy az 50 és a 200 napos EMA közvetlenül a jelenlegi szint alatt helyezkedik el, ezért nagyon valószínű, hogy jelentős mennyiségű támogatást nyújtanak majd. Továbbá valószínűleg érdemes megjegyezni, hogy az arany árfolyama felfelé ível, és az ezüst hosszabb távon az aranyat követi. Bár ezüstnek erős ipari vonzata is van, amely eléggé negatívan hat az árfolyamra a recessziós hangulat miatt. Ha azonban az arany folytatja erőteljes raliját, akkor valószínűleg magával húzhatja az ezüstöt is.

(www.shutterstock.com)

Egy dologra azonban oda kell figyelni. A Fed szerdán találkozik, hogy bejelentse az alapkamattal kapcsolatos döntését. A kamat a nemesfémek egyik legnagyobb ellensége, ezért az elemzők a döntés előtt óvatosságra intenek. Még ha minden jól is alakul a fenti 24,50-es szint olyan, mint egy hatalmas téglafal. Ezen a ponton a gyarapodás valószínűleg kissé korlátozott lesz. A dollár index mozgása is kritikus szerepet játszik a nemesfémek életében. Jelenlegi értéke 103,520, míg az ezüst kényelmesen tartózkodik 22,5 dollár felett.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock