2024 április 22

Tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok Romániában

k.Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg  a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar – tudatta a román állami vállalat.

A közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást Abu-Dzabiban írták alá. Klaus Iohannis román államfő és az emírségek államelnöke, Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejk jelenlétében. A 187 vízierőművet működtető, 6,3 gigawatt (GW) beépített teljesítménnyel rendelkezik. A romániai villamosenergia-hálózatba évi 15,7 terawattóra (TWh) energiát szolgáltató (és ezzel 28 százalékos piaci részesedést magáénak tudó) Hidroelectrica a Masdar megújuló energiaforrások hasznosításában szerzett tapasztalatát – és nem utolsósorban tőkeerejét – akarja a romániai beruházások számára megnyerni – magyarázta Bodgan Badea, a Hidroelectrica igazgatótanácsának elnöke.

A román vállalat közleménye szerint a Masdar 40 ország megújuló energia projektjei megvalósításában vett részt az utóbbi 16 évben. Mintegy 23 GW beépített teljesítményű energetikai létesítményt üzemelt eddig be. A megállapodásról beszámoló G4Media.ro hírportál szerint a Hidroelectrica és a Masdar a Dunán és az Olton építene napelemparkokat. Előbbit Ostrovu térségében, a Vaskapu II. vízierőműnél. Utóbbit pedig az Olt egyik használaton kívül helyezett duzzasztójának kávájában, a Brassó megyei Mundra (Mandra) község területén- ismertette a távirati iroda.

Az Economedia gazdasági hírportál tavaly júniusban számolt be arról, hogy Hidroelectrica közbeszerzést írt ki a Dunán, illetve az Olton megvalósítandó napelemparkjai és hidrogéngyárai megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítésére. A napelemparkok által termelt áramot használnák fel a zöld hidrogén elektrolízis útján történő előállítására. A Brassó megyei beruházásnál évi 15 ezer tonna, míg a Vaskapunál évi 7500 tonna nagy tisztaságú zöld hidrogén előállításával számolnak. Ez a Hidroelectrica szerint évi 900 millió eurós hasznot hozhat a román államnak.