2024 július 21

Kilőttek az olajárak az OPEC nyilatkozata után

Haitham Al-Ghais a Reuters hírügynökségnek egy interjúban csütörtökön azt mondta, az árak csökkenése nem tükrözi a piaci fundamentumokat. A kuvaiti állami olajipari vállalata KPC egykori vezetője szerint spekuláció, valamint a világgazdaság lassulásától, ezen belül is a kínai fogyasztás visszaesésétől való félelmek miatt csökkentek az árak, de ezek az aggodalmak nem megalapozottak.

A nyersolaj világpiaci ára augusztus elején esett féléves mélypontra. Utoljára Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt jegyezték 90 dolláros hordónkénti ár alatt a két fő könnyűolaj fajtát, a WTI-t és a Brentet. Az OPEC vezetője szerint a globális olajkereslet idén napi közel 3 millió hordóval növekedhet, részben a kínai Covid-19 korlátozások feloldásának köszönhetően.

Korábban ennél valamelyest nagyobb, 3,36 millió napi felhasználással számoltak, de a múlt héten, idén már a harmadik alkalommal, visszavágta prognózisát. A szigorú járványügyi intézkedések miatt júliusban kétéves mélypontra estek az üzemanyageladások a világ legnagyobb kőolajimportáló országában. A kuvaiti olajipari szakember az interjúban elmondta, hogy ennek ellenére nagyon optimistán tekintenek az év hátralévő részére.

„A spekuláció és a félelmek hajták lefelé az árakat a tőzsdéken, de a fizikai piacon másképp látjuk a helyzetet, a kereslet továbbra is erős” – fogalmazott, majd a kínálati oldal problémáiról is beszélt. „Vékony jégen járunk, ha szabad ezt a kifejezést használnom, mert a tartalékkapacitás kezd szűkössé válni” – mondta Al-Ghais, aki nem zárta ki, hogy a kitermelési kvóta növeléséről, vagy csökkenéséről döntenek majd az OPEC+ szeptemberi 5-én tartandó ülésén a tagállamok.

Az OPEC főtitkára szerint jövőre várhatóan csökken majd a kőolaj iránti kereslet növekedési üteme, de még így is a történelmi átlag felett alakulhat.