2023 január 27

Enyhülhet a benzinár, ha az OPEC így dönt

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, ismertebb nevén OPEC az elmúlt hónapokban erős beszédtéma lett, hiszen egyre jobban befolyásolták a pénztárcánkra nehezedő nyomást. Legutóbbi döntése miatt a nyersolaj referenciaértékek erősen megugrottak, melynek köszönhetően az autósok elkezdhettek aggódni a benzin drágulása miatt. Szerencsére elkerültük a katasztrófát, ugyanis amint a 100 dolláros kritikus szinthez érkeztünk, a bikák térdre kényszerültek. Így az OPEC döntésének hatása nem volt hosszú életű. A történet azonban most vasárnap folytatódhat. A kínai gazdaság járványproblémái, valamint a recessziós félelmek nyomása nehezedik a piacra. Az ING elemzői szerint a közelmúltbeli gyengeség az oka, amiért nem zárható ki a kínálat további csökkentése.

(www.shutterstock.com)

Láthatunk némi esélyt a javulásra?

A kartelltől széles körben arra számítanak, hogy kitart terve mellett és újabb csökkentést fog bejelenteni, azonban néhány elemző úgy véli, hogy a nyersolajárak csökkenhetnek, ha a csoport nem végez további vágást. Eredetileg személyes találkozón beszélték volna meg a változtatásokat, azonban végül úgy döntöttek, hogy csak virtuálisan tartják meg a találkozót. Egyes források szerint ez azt indikálja, hogy a csoport nem fog komoly változtatást bejelenteni. Ez azonban egyelőre csak feltételezés. Mások arra figyelmeztetnek, hogy a piacon tapasztalt jelenlegi túlkínálat mellett az OPEC az olajár összeomlását veszélyezteti, ha nem jár el terve szerint és nem csökkenti termelését. Nincs egyetértés, és bármelyik forgatókönyv bekövetkezhet. Érdemes lesz figyelni a vasárnapi találkozó eredményeire.

(www.shutterstock.com)

Egy esetleges rali viszont nagyon rossz hírt jelentene az autósoknak. Már jó ideje lejtmenetbe kapcsoltak a kutakon tapasztalt értékek. A gázolaj árfolyama a héten már beesett 700 forint/liter alá. A 95-ös benzinért is már csak 627 forintot kell fizetni. Ez közel van a féléves mélypontjához. Legutóbb május elején volt ezen az árszinten.

Forrás: reuters.com; penzcentrum.hu

Címlapkép: Shutterstock