2023 január 27

Drágulás jöhet a kutakon? Moszkva nem fogadja el az orosz olajra kivetett 60 dolláros ársapkát

Az Európai Unió tagországai pénteken a G7-tel kötött megállapodás értelmében előzetesen megegyeztek a tengeren szállított orosz kőolaj hordónkénti árárának 60 dollárra való maximalizálásában. Az árszintet kéthavonta felülvizsgálják. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombaton kijelentette, hogy Moszkva nem fogadja el a 60 dolláros ársapkát.

A TASS hírügynökség beszámolója szerint Peszkov kifejtette ma, hogy Moszkva nem fogadja el az árplafon bevezetését. Az orosz kormány jelenleg is a további lépések kidolgozásával foglalatoskodik. A hír azután érkezett, hogy az amerikai orosz nagykövetség „veszélyesnek” titulálta a hordónkénti 60 dolláros ársapka bevezetését az orosz kőolajra, hozzátéve, hogy az orosz olaj iránt az árplafon ellenére is nagy lesz a kereslet.

A nagykövetség szerint az ársapka bevezetése „veszélyes lépés és elkerülhetetlenül az energiapiaci bizonytalanság fokozódását fogja eredményezni, ami még magasabb költségeket fog jelenteni a fogyasztók számára.”

Az EU és a G7-csoport hivatalos bejelentése az ársapkáról valószínűleg vasárnap várható, mielőtt december 5-én életbe lép az orosz olajimport túlnyomó többségére vonatkozó EU-embargó. A tisztviselők további tárgyalásokat kezdeményeznek Moszkvával, azzal a céllal, hogy újabb uniós szankciókat vezessenek be.