2024 június 14

Benzin – Megéri várni péntekig, a szakértők jó híreket közöltek

Jó hírekre ébredt Magyarország, hiszen a benzin és a gázolaj árfolyamában péntektől újabb csökkenést fogunk tapasztalni. A hazai benzinkutakon az elmúlt időszakban rohamos emelkedést láthattunk. A hónap elején is már drága volt a benzin literje – 642 forint, azonban pár hét alatt egészen 662 forintig raliztunk. Az elmúlt másfél hét azonban kegyes volt hozzánk, és eltávolodtunk a 700 forintos üzemanyagáraktól. A mai napon újabb csökkenést jelentettek be a szakértők, és ez azt jelenti, hogy péntektől újra átlagosan 650 forint alá kerülhet a 95-ös benzin literje. A gázolaj még a benzinnél is gyorsabban drágult. Három hét alatt több, mint 30 forintot emelkedett literje. Sajnos az árcsökkenés nála nem olyan szignifikáns, mint a benzinnél, ezért a pénteki bruttó 4 forintos csökkenés után a holtankoljak.hu adatai szerint literenként átlagosan 678 forintot kell majd fizetni a dízelért Magyarországon. A 95-ös benzin átlagára pedig 647 Ft/liter lesz.

A forint továbbra is bukdácsol, viszont az olaj sokat segített a benzin helyzetén

A két kritikus mozgatóerő a héten ellentétes irányba húzta Magyarországon a benzin és a gázolaj árfolyamát, azonban úgy tűnik az olaj okozta a nagyobb elmozdulást. A forint helyzete sokat romlott a dollárral szemben, és a keddi napon a dollár 370 forintig emelkedett. A zöldhasú uralma az utóbbi időben töretlen, nemcsak a magyar fizetőeszköz szenved vele. A dollár index már jóval a kritikus 105-ös szint felett indította a hetet, sőt kedden megközelítette a 106-os szintet is. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az olajárak zuhanása nagyobb hatással volt az üzemanyagárakra, mint a forint gyengélkedése.

A Brent árfolyama a rémisztő 96 dollárról zuhant le egészen 92 dollárig. Azóta viszont megint északnak indult, ami még a közeljövőben okozhat nehézségeket a hazai benzinkutakon. Egyelőre viszont péntektől jelentős csökkenéssel számolhatunk mind a benzin, mind a gázolaj árfolyamában.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!