Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Az ezüst legyűrte a dollár nyomását

Az ezüst piacán látható rali váratlanul érte az emberek többségét, hiszen egy ideje már a szokásosnál erősebb negatív korrelációt figyelhettünk meg a dollár és az ezüst árfolyama közt. A heti grafikonok egymás mellé állítása nagyon szépen mutatja ezt a negatív korrelációt. A dollár index az elmúlt hat hetet zöldben zárta, és szignifikánsan erősödött. Ezen rali során a 100-as szint közeléből egészen a 104-es szint fölé emelkedett. Ez idő alatt az ezüst folyamatosan szenvedett. Egyszerűen nem tudta megvetni lábát, és a medvék dominanciája heteken keresztül töretlen maradt. Míg a dollár öt héten keresztül zöld gyertyával zárta a hete, addig az ezüst pont ellenkezőleg, 5 veszteséges heteket zárt. A mostani hét eredménye éppen ezért volt olyan meglepő, hiszen mindketten szignifikáns profitra tettek szert.

Fontos szinthez érkezett az ezüst

Múlt heti cikkünkben arról számoltunk be, hogy az ezüst piacán a hangulat rohamos változására lesz szükség, ha szeretnénk elkerülni a teljes összeomlást. A befektetők múlt héten a 22 dolláros szint támogatásában bízhattak. Ez a zóna a közelmúltban többször is megfogta a nemesfém zuhanását, és most is a bikák segítségére sietett. A jelenlegi ralinak köszönhetően elértük a 24 dollárt. A következő nagy kihívás a 24,5 dollár áttörése lesz, amely a 2023-as év meghatározó pontja. Ez volt ugyanis a december és február között kialakult konszolidációs zóna felső határa, amelyet azóta az árfolyam többször is tesztelt, mind támogatásként, mind ellenállásként.

A hét elején még nem is beszélhettünk ezen szint relevanciájáról, hiszen olyan messze volt még az árfolyam. A héten viszont álomvilágba csöppentek a befektetők, miután kilőtt az ezüst árfolyama. A szakértők azonban óvatosságra intenek, hiszen az ezüst köztudottan nagyon volatilis. Átléptük az 50 napos EMA-t, amely hatalmas siker a bikáknak. Az elemzők szerint nagy eséllyel megcélozhatjuk a 25 dollárt, ha sikeresen vesszük a 24,5-ös akadályt. Itt viszont nehezebbé vállnak a dolgok, és érdekes lesz látni, hogy sikerül-e megtartani a momentumot vagy az idei év egyik legmagasabb pontjánál ellenállásba ütközünk.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!