2024 május 23

Ezüst – brutális értékek, erről ne maradj le!

Álomvilágba csöppentek a befektetők, miután az ezüst árfolyama kilőtt mint egy rakéta és a mágikus 25 dollár fölé emelkedett. Már magában ezen szint áttörése nagy elismerést érdemelne. Azonban figyelembe véve, hogy az árfolyam kedden még a 23 dollár közelében zárt, és három nap alatt sikerült két dollárt ralizni, elmondhatjuk, hogy az ezüstbikák kimagasló eredményeket értek el a napokban. A bikák megrohamozták a piacot és egy erőteljes ralit indítottak el azután, hogy a dollár index az idei év egyik legnagyobb mínuszát jegyezte fel.

Hatalmas mozgások, erre megéri figyelni

Senki sem szeretne lemaradni a következő nagy elmozdulásról. A szakértők szerint a héten is mindenképp megéri majd figyelni a dollár index mozgását. Erőteljes negatív korreláció van az ezüst és a zöldhasú között. A dollár az idei év egyik legnagyobb heti bukását jegyezte fel. Eközben az ezüst nagyot ralizott, és több kritikus szintet is átlépett mindenféle korrekció nélkül. Az elemzők továbbra is óvatosságra intenek, mivel erős volatilitásra számítanak a nemesfémek piacán. Azzal, hogy átléptük a december és február között kialakult konszolidációs zóna felső határának számító 24,5 dollárt, megnyílt az út egészen a kritikus 26 dollárig. Ez lehet tehát a következő rali célpontja, itt viszont várhatóan a bikák jelentős ellenállással fognak szembenézni. Sokat segített a dollár bukása. Azonban úgy tűnik, hogy a piac most már a Fed ellen fogad, és ez tovább erősítheti a ralit.

A jövő azonban bizonytalan, és bár teljes szentimentváltásra nem számítanak az elemzők, kisebb korrekciókkal több, mint valószínű számolnunk kell. Ha a mostani szintről visszahúzódunk, a piac várhatóan erős támogatásra talál a 24-es szint közelében, majd természetesen az 50 napos EMA-nél. Sokan úgy vélik, hogy ezek a korrekciók a bikákat inkább vonzzák, minthogy elijesztenék a piacról, jobb pozíciót biztosítva a befektetésre. Mindezek ellenére legyünk óvatosak, hiszen az ezüst a volatilitásról híres.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép forrása: Shutterstock