2023 március 20

A titánok csatája – Mozdulatlan olajár az OPEC döntés előtt

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete február első napján fog újra találkozni, hogy megvitassák a termelési kvótákat. A Goldman Sachs elemzői egy új jelentésben felajánlották véleményüket arról, hogy milyen lépések várhatók a szervezettől ebben az évben. A jelentésben kiemelték, hogy globális olajkereslet szilárd emelkedésére számítanak. Számokban is kifejezték várakozásaikat, napi 2,7 millió hordós növekedést jeleznek 2023-ra. Ennek következtében az év második felére a piac újra komoly kínálati deficitbe futhat bele. Ez jó esetben arra ösztönözheti a kartellt, hogy az októberben bejelentett termeléscsökkentésén lazítson.

Akkoriban még a borús keresleti kilátások miatt csökkentették a termelésüket, hiszen mindenhol a gazdasági recessziós történetekről hallhattunk. Természetesen az árak magasan tartása sem volt mellékes a kartell számára, amely már akkor több hónapja a medvepiac káros hatásai miatt folyamatosan veszített profitjából. A kvóták csökkentése azonban nem hozta el a várva várt eredményt, hiszen egy kisebb rali után további zuhanás érte a piacot. A Brent árfolyama megjárta a 76 dolláros mélységeket is, míg a WTI még ennél is lejjebb süllyedt, egészen 70 dollárig. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének azon terve, hogy a 90-100 dolláros intervallumban tartsa az árfolyamot teljesen elbukott.

A kínai kereslet fellendülése mutatja az utat

Kína, a világ legnagyobb olajimportőre, melynek keresletét az elmúlt időszakban komoly csapás érte, most visszatérésre készül. Három évnyi korlátozás után Xi Jinping, kínai elnök az ország feletti szigor enyhítése mellett döntött. A gazdaság haldoklott, és a kitűzött növekedési céljaiktól jelentős mértékben elmaradtak. Ezen felül az elégedetlenség volt az országban, ami több tömeges tiltakozáshoz is vezetett. A tavalyi év végén eltörölték a zéró-covid törvényeket, és a gazdaság végre fellélegezhetett. Azonnal megnőtt az utazások száma, ezzel együtt az ország nyersolaj kereslete is. Az árakat hosszú ideje a kínai gazdaság döcögése tartotta vissza, azonban az elmúlt hetek a lassú, de biztos drágulásról szóltak.

A mozgatórugók kiélezett csatája – merre mozdul az olaj?

A keresletben várhatóan 2023 elején még nem lesz akkora változás, hiszen Kínában teljes káosz alakult ki a nyitás után. Az egészségügy nem bírta el a fertőzések számát, és az emberek immunrendszere sem bizonyult a legerősebbnek három évnyi bezártság után. Mostanra azonban kezd kitisztulni a helyzet. Sokan aggódtak, hogy a holdújévi ünnepségek újabb hullámot indíthatnak el vidéken, hiszen több éve most először tudják az emberek meglátogatni családjukat korlátozások nélkül. Azonban a legfrissebb jelentések szerint az ország népességének több, mint 80 százaléka elkapta már a fertőzést, ezért egy újabb pusztító hullám elindulása már kevésbé valószínű. A nagy nyitás után komoly mennyiségű utazásra számítanak az elemzők, amely a nyersolaj-keresletet is emelni fogja.  Ezzel szemben a kínálati oldalt erős csapás éri majd februárban. Az OPEC találkozója után ugyanis február 5-én lép életbe az újabb uniós szankció az orosz olajra. A csökkenő tendencia ellenére az EU-ba irányuló orosz dízelszállítások továbbra is mintegy napi 450 000 hordót jelentenek. Ettől viszont lassan el kell, hogy búcsúzzunk.

Eseménydús hetek várnak az olajra

Egyes elemzők nem tartják elképzelhetetlennek a 100 dollár feletti nyersolajárakat sem. Egyelőre azonban a 90-es szint kontroll alatt tartja a bikákat. Az OPEC találkozó és az Európai Unió következő szankciós csomagjának életbe lépés előtt a Brent árfolyama a 85-88 dollár között kezdett el oldalazni, míg a WTI egy alacsonyabb intervallumot, 79-82 dollárt választott magának. Úgy tűnik a mozgatórugók mostanra kezdik kiegyenlíteni egymást. Mivel a magasabb Kínai keresletnek az olajár-ralihoz vezető reményeit kiegyensúlyozzák az infláció és a globális gazdasági lassulás miatti aggodalmak, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete nagy valószínűséggel nem fog változtatni a termelési kvótákon. A Reuters közgazdászok közvélemény-kutatása kimutatta, hogy az előrejelzések szerint a globális gazdasági növekedés alig mozdul majd 2 százalék fölé idén. Arra is kitértek, hogy további leminősítés is lehetséges. Ez természetesen jelentős mértékben korlátozza az árakat. A gazdaságok lassulása nem jelent jót a keresletnek. A jelentés azonban teljesen ellentmond a piacok széles körű optimizmusának, amelyet megfigyelhettünk az év eleje óta.

Forrás: reuters.com; rigzone.com; cnbc.com