2023 február 03

Lőttek az orosz olajnak – hamarosan újabb szankció lép életbe

Magyarországon a mai napon tovább drágult az üzemanyag beszerzési ára. A benziné bruttó 10 forinttal, míg a gázolajé pedig 5 forinttal lett drágább. Egész Európára nézve súlyos problémát jelent a benzin-és dízelhiány. Kínálat most 1,5 millió hordóval marad alatta a keresletnek a dízel esetében, míg a benzinnél ez a szám 1 millió hordót jelent. Egy ilyen piacon egyelőre nem is várható enyhülés az árakban.

Félhetnek az autósok – jelentős nehézségeket rejteget a februári hónap

A kereslet és kínálat közötti egyensúly hiánya egyre jobban kiéleződhet a nyersolaj piacán hiszen Kína, a világ legnagyobb nyersolaj importőre ébredezik téli álmából. A kínálati szűköség lassan örökös problémának tűnhet már, amellyel a járvány kezdete óta együtt kellett élnünk. Ekkor ugyanis az olajpiac összeomlásának elkerülése érdekében az OPEC jelentősen visszavágta a termelési kvótákat. Ennek következtében az országok elhanyagolták az iparágba történő befektetéseket. A gazdaságok fellendültek a termelés viszont nem. A helyzet februártól csak rosszabb lesz, hiszen életbe lép az újabb EU-s szankció. A csökkenő tendencia ellenére az EU-ba irányuló orosz dízelszállítások továbbra is mintegy napi 450 000 hordót jelentenek. Ettől viszont lassan el kell, hogy búcsúzzunk.

Ezek után nem is csodálkozhatunk, hogy január eleje óta az olaj árfolyama egyetlen irányt ismert, mégpedig az északit.  Az elmúlt két és fél hét alatt a Brent árfolyama 78 dollárról több, mint 10 dollárt gyarapodott.

Kedden beszakadt az olaj – ideje volt már az enyhülésnek

Hosszas emelkedés után eljutottunk a 90 dolláros hordónkénti olajár kapujába. Ez volt az a szint, amelyet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete kitűzött céljának, még a 2022-es év vége felé. Azóta ennek közelébe sem értünk, amelyet nagyban köszönhettünk a kínai lezárásoknak. A korlátozások feloldása után viszont elszabadultak a bikák.

A tegnapi kereskedés során viszont az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége által kiadott riportnak köszönhetően 2 dolláros veszteséget jegyeztek fel a referenciértékek. Becslések szerint 8,4 millió hordós kőolajkészlet-növekedésről számoltak be január második hetére. A várakozások ellenére még ez sem tudott akkora hatást kifejteni, mint azt az elemzők várták, hiszen a déli irányú elmozdulásokat Kína kontrollálta. Európa a hiányt természetesen megoldhatná amerikai olaj importálásával az orosz helyett. A távolságbeli különbségek miatt azonban ennek az ára jóval magasabb lenne.

Forrás: oilprice.com