2023 január 27

Lassulnak az események – kritikus ellenállásba ütköztünk

Az év végi rali után lassulni látszanak a történések, hiszen a nemesfém árfolyama elakadt a 24 dolláros szintnél. Bár rengeteg kísérletet tett másfél hónap alatt az áttörésére, a napi grafikonon jól látszik az ellenállás erőssége. Az októberben megkezdett ralinak talán a végét láthatjuk már, viszont nagy kérdés, hogy az eddigi mozgatórugók mekkora volatilitást okoznak majd rövid távon a piacon.

A dollár gyengülése, amely fontos az ezüst értékének emelkedéséhez, tovább folytatódott. A dollár index értéke már csak a 101-es szintél jár eltávolodva ezzel a 20 éve nem látott magasságokból. Ez most azonban már nem elég a nemesfém gyarapodásához. Hiába a gyengébb dollár, amely mellett a külföldi valutával rendelkező befektetők olcsóbban tudnak hozzájutni az ezüsthöz, ha a másik nagy ellensége, az irányadó kamat továbbra is magasan található. A Fed következő találkozójára februárban kerül sor. Bár a piac arra számít, hogy a mostani döntés már kevésbé lesz agresszív, a jelenlegi 4,5 százalékos alapkamat nagyban gátolja a nemesfém csillogását.

Az ezüst árfolyama továbbra is vonzódik a 24 dolláros szinthez

Miközben továbbra is a 23,50 és a 24,50 dolláros szintek között mozgunk, nyilvánvalóvá válik, hogy jelenleg nincs olyan szignifikáns katalizátor a piacon, amely ebből az intervallumból kimozdíthatná. A 23,50-es alsó határ jelentős támogatást nyújt az ezüstnek. Érdekes lesz látni a következő napokban, hogy csak egyszerűen tovább sodródunk oldalra egészen a Fed következő találkozójáig, vagy a medve-bika küzdelemből sikerül az egyik félnek kiemelkedni. A szakértői vélemények szerint azonban nagyobb esélye van a bikáknak. Előbb vagy utóbb megpróbálnak majd a 25-ös szint fölé kerülni. Alulról nézve kritikus állomás lesz viszont a 23 dollár is, hiszen a forgatókönyvek nem zárják ki a csökkenést sem. Ebben az esetben ezen szint áttörése jelentős eladási hullámot indíthat el.

A gazdaságok állapotára is fontos lesz odafigyelni, hiszen az ezüst ipari nemesfémként is fontos szerepet tölt be. A recessziós félelmek nyomást gyakorolhatnak az árfolyamra, azonban a lassulás elkerülése, és a kereslet emelkedése igazi katalizátorként hathat az ezüstre.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com