2023 március 22

Tovább szakad a gázár – eddig tartott a magas rezsi?

Az elmúlt hónapokban akár csodálkozva is figyelhettük, hogy az irányadónak számító holland tőzsdén milyen mértékben zuhan a földgáz világpiaci ára. Míg augusztus végén 350 euró körül is járt a TTF gáz árfolyama, addig a mai napon például már jócskán 60 euró alatt jegyzik az energiahordozót. A rezsiárak egyelőre nem változnak, továbbra is az átlagfogyasztásig használhatjuk a rezsicsökkentett áron a gázt.

Hetedelés

Tavaly augusztus óta számtalan írás születhetett a földgáz árának eséséről. Szó volt a TTF árfolyamának felezéséről, harmadolásáról, negyedeléséről, ötödöléséről, hatodolásáról, és most lassan a hetedelés fogalmát kell bevezessük. 2023 eddigi részében ugyanis egyelőre folytatja a zuhanást az energiahordozó ára, a tavalyi évet még jócskán 70 euró felett zárta a gáz árfolyama a holland tőzsdén.

A gázár meredek esésének számos oka van. Az európai gáztározókat sikerült a nyáron és az ősszel feltölteni, emiatt erre a télre elhárult az energiaválság réme az öreg kontinensen. Emellett alternatív beszerzésekre is sor került, valamint folyamatos az LNG terminálok kiépítése is az ellátás zavartalanságát elősegítendő. Kedvező az is, hogy a szokásosnál egyelőre enyhébb a tél, valamint a lakosság és a vállalatok a magas árakat látva önmaguk is takarékoskodásba kezdtek. Meg kell említeni az uniós árplafont, ami további ütést vitt be a földgáz árfolyamának.

Marad a rezsiár

A háztartásokra és a vállalatokra vonatkozó rezsiszabályok továbbra is érvényben vannak, azok bármilyen irányú megváltozásához ugyanis a gázpiaci trendek tartósságára lenne szükség a korábbi kormányzati megszólalások alapján. Így tehát a lakosság az átlagfogyasztásig a korábban is megszokott, rezsicsökkentett áron kaphatja a földgázt (és a villamosenergiát is), míg ezen szint felett a nyáron meghatározott áron juthat hozzá az energiahordozókhoz.

Címlapkép forrása: Shutterstock