2023 március 31

Biden nem tartotta ígéretét – a szaúdiak megúszták

Hónapokkal azután, hogy a Fehér Ház megfogadta, hogy megbünteti Szaúd-Arábiát az amerikai felszólítások ellenére tett olajkibocsátás csökkentéséért a Biden-adminisztráció véget vetett Szaúd-Arábia megtorlásáról szóló tervének. Hangsúlyozva a két ország régóta fennálló biztonsági kapcsolatait.

Az OPEC nemsokára újra találkozik, hogy megvitassák a februári termelési kvótákat. A várakozások szerint tartják magukat a tervhez, és nem hoznak meglepő döntést, azonban sosem lehetünk teljesen biztosak a lépésükben. Céljuk a piacok stabilan tartása, de nem mellékes számukra a bevételük nagysága sem. Részben ezt szerették volna az októberi csökkentéssel elérni, céljuk a 90-100 dollár közötti olajárak voltak.

Mostanra azonban a mozgatórugók többé-kevésbé kiegyenlítették egymást. Az árfolyam a Brent esetében 85-88 dollár között mozgott az elmúlt héten. A WTI-nél is hasonló csatorna van kialakulóban hiszen már több, mint egy hete a 79-82 dolláros intervallumban mozog az értéke. Mindkét referenciaérték esetében gyenge heti eredményt láthattunk.

A pénteki kereskedés során beszakadtak az olajárak

A pénteki kereskedés rányomta a bélyeget a fekete arany heti eredményére. A Brent árfolyama egy, míg a WTI majd két dollárt zuhant az utolsó kereskedési napon. Az erős orosz olajkínálat jelei ellensúlyozták a vártnál jobb amerikai gazdaság növekedéséről szóló adatokat. Az Oroszországból származó olajszállítások a balti kikötőkből ebben a hónapban decemberhez viszonyítva 50 százalékkal emelkednek, mivel a termelők megpróbálják kielégíteni az erőteljes ázsiai igényeket, és hasznot húzni az emelkedő globális energiaárakból. John Kilduff, az Again Capital LLC alapító partnere szerint, ha az orosz ellátás továbbra is erőteljes marad a következő hónapban, akkor a fekete arany valószínűleg tartja majd a déli irányt, eltávolodva ezzel a 90 dolláros kritikus határtól.

Kínában, a világ legnagyobb olajimportőrénél a kritikus megbetegedések száma 72 százalékkal csökkent a csúcsokról, míg a napi halálos esetek számában is hasonló, majd 80 százalékos visszaesést figyelhettünk meg. Reményeket adva ezzel a kínai gazdaság normalizálódására és az olajkereslet élénkülésére.

Forrás: cnbc.com; washingtonpost.com