2024 május 26

A dollár zuhanni kezdett, az arany megtáltosodott

A pénteki kereskedés mentette meg az aranyat attól, hogy zsinórban már a negyedik vesztes hetet zárja. Bár a hét elején még erősen bullish szentiment uralkodott a piacon, a hét második felére már elfogyott a bikák ereje. A kezdeti emelkedés megmentette az árfolyamot a teljes összeomlástól, viszont a hét második felére már megint a veszélyzónába kerültünk. Egyre nagyobb pánik uralkodik az arany piacán, a befektetők most csak a dollár segítségében bízhattak.

Beszakadt a dollár, rég nem láttunk ekkora mínuszt

A múlt héten beszámoltunk róla, hogy hatalmas pánik alakult ki az arany piacán, miután az árfolyam megérintette a kritikus 1900 dolláros támogatást. Itt aztán komoly erőt kapott a sárgafém és a bikák meg sem álltak 1940 dollárig. A hét közepén jött a fekete leves és a frissen szerzett profit egy részét le is adta. Ha pénteken nem kezd el zuhanni a dollár, akkor az arany nagy valószínűséggel megint mínuszban zárja a hetet. Rég nem láttunk ekkora napi mínuszt a dollár indexnél, a zöldhasú értéke majd 1 százalékot esett a pénteki kereskedés során.

Fontos adatokra reagált a dollár. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 209 ezerrel nőtt júniusban a májusi 306 ezer után, elmaradva az elemzői várakozásoktól. A 209 ezres júniusi adat 2020 decembere óta a legalacsonyabb.

Mire számíthatunk a héten?

A múlt heti kereskedést 1932 dolláron zárta az arany. Ezzel közel 3 dollárnyi profitot tudott feljegyezni a héten. A veszély azonban még nem múlt el. A szakértők szerint az arany próbál egy alsó értéket kialakítani a 200 napos EMA közelében, amely 1920 dollárnál húzódik. Az arany szeretné megvetni a lábát, ezzel megszakítva a két hónapja tartó medvepiacot. Ha áttörjük a 200 napos EMA támogatását, az nyilvánvalóan nagyon negatív fordulatot jelentene. Ezzel nem csak egy jelentős indikátor veszne el, de megnyitná annak lehetőségét, hogy az 1900-as szint alá zuhanjunk, sőt egyes szakértők szerint akár az 1800-as szint sem lenne elérhetetlen.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép forrása: Shutterstock