2024 május 24

Vegyes adatok Amerikából

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál kevesebb új munkahely jött létre júniusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra mérséklődött a májusi 3,7 százalék után.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a teljes, mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 209 ezerrel nőtt júniusban a májusi 306 ezer után, elmaradva az elemzői várakozások átlagában szerepelő 225 ezertől. A 209 ezres júniusi adat 2020 decembere óta a legalacsonyabb.

Júniusban a munkanélküliségi ráta az elemzői várakozásokkal összhangban 3,6 százalék volt, miután májusban 3,7 százalékra, 2022 októbere óta a legmagasabbra emelkedett az áprilisi 3,4 százalék után. A januárival megegyező áprilisi munkanélküliségi ráta közel 54 éve a legalacsonyabb volt az Egyesült Államokban. A munkaerőpiaci részvételi arány 62,6 százalékon stagnált júniusban.

Az átlagos órabér 4,4 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit a májusi azonos mértékű növekedést követően. Az elemzők előzetesen szerényebb, 4,2 százalékos bővülésre számítottak. Az átlagos órabér május után júniusban is 0,4 százalékkal nőtt havi összehasonlításban, az elemzők előzetesen némileg kisebb, 0,3 százalékos növekedéssel számoltak.

A heti átlagos munkaidő 34,4 óra volt júniusban, kissé meghaladva az előző havi és az elemzői várakozások átlagában szereplő 34,3 órát – közölte a távirati iroda.