2024 június 17

Nőtt a japán gazdasági aktivitás

A japán gazdasági aktivitás nőtt januárban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és az Au Jibun Bank kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 51,5 pontra, tavaly szeptember óta a legmagasabbra emelkedett a decemberi 50,0 pontról. Tavaly csupán novemberben volt 50 pont alatt a japán kompozit BMI.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. A szolgáltatóipari BMI 53,1 pontra, 2023 szeptembere óta a legmagasabb szintre emelkedett januárban a decemberi 51,5 pontról. A japán szolgáltatóipari BMI így már csaknem másfél éve, 17 hónapja folyamatosan a növekedést jelző 50 pont felett áll. A japán szolgáltatóiparban az új megrendelések növekvő mértékben bővültek januárban. A BMI-adatok azt mutatják, hogy a szolgáltatási ágazat gyorsuló növekedése miatt jobban képes ellensúlyozni a feldolgozóipar gyenge kereslet miatti visszaesését.

Januárban a feldolgozóipari BMI 48,0 pontra emelkedett a tízhavi mélypontot jelentő decemberi 47,9 pontról. A BMI-adatok alapján a japán feldolgozóipari teljesítmény zsinórban a 8. hónapban csökkent januárban, részben a kibocsátás és az új megrendelések tartós visszaesésének következtében. Az exportmegrendelések zsugorodása is folytatódott a kínai és az ázsiai-csendes-óceáni térség keresletcsökkenése miatt. A foglalkoztatás az elmúlt négy hónapból három hónapban visszaesést mutatott a japán feldolgozóiparban.