Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Pozitívra javította a Mol kilátását a Moody’s

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a Mol besorolására érvényes kilátást csütörtökön a Moody’s Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett döntéssel egy időben megerősítette az olaj- és gázipari cégcsoport befektetési ajánlású, „Baa3” szintű osztályzatát. Az osztályzati kilátás javításához fűzött elemzésében a Moody’s kiemelte, hogy a 2018 óta eltelt időszakban javult a Mol diverzifikációja és eredménytermelő kapacitása. Mindemellett nagyon erőteljesek a cégcsoport adósminőségi mérőszámai. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a Mol készpénzforgalom/nettóadósság-rátája 2023-ban, 2024-ben és 2025-ben valamelyest mérséklődik, de így is 40 százalék felett marad. A Moody’s hangsúlyozta azt is, hogy a Mol olaj- és földgáztermelése 90-100 ezer nyersolajhordó-egyenérték körüli szinten stabilizálódott a 2027-ig terjedő időszakra. Tekintettel az új készletek feltárására mindenekelőtt Horvátországban, Azerbajdzsánban és Kazahsztánban.

Az osztályzati kilátás javításához fűzött elemzés kiemeli, hogy a Mol 2024-ben befejezi az INA rijekai finomítójának fejlesztését – amely valószínűleg az INA nyereségességét is érdemben emeli majd -, emellett jelentősen szélesítette marketing- és szolgáltatási hálózatát, mindenekelőtt azzal, hogy felvásárlások révén az idén 2400 körülire nőtt töltőállomásainak száma a tavalyi 1992-ről. A Mol mindeközben növelte az egyes üzemanyagtöltő állomások nyereségességét is – áll a Moody’s csütörtöki elemzésében. A hitelminősítő szerint a „Baa3” szintű besorolást alátámasztó tényezők között szerepel a Mol meglehetősen sokrétű, integrált üzleti tevékenysége. Ez bizonyos mértékű ellenállóképességet biztosít a magyar cégnek az olaj- és földgázárfolyam-kilengésekkel szemben – közölte a távirati iroda.

A Mol mindemellett jelentős súllyal, piacvezetői pozíciókkal van jelen a közép- és kelet-európai térségben. Nelson Complexity indexe – amely az olajfinomítói tevékenység összetettségének és fejlettségi szintjének mérőszáma – meghaladja az átlagot. A Mol ennek révén magas árrésű finomított termékeket tud előállítani nehéz, kénes típusú nyersolajból is. A magyar olaj- és gázipari cég konzervatív pénzügyi gyakorlatot folytat. Elkötelezte magát a befektetési ajánlású hitelminősítői osztályzat megőrzése mellett – hangsúlyozta elemzésében a Moody’s.

Borítókép: Shutterstock