Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Pátria – Több, mint egymilliárd beruházásokra

A Pátria Nyomda Zrt. összesen 3 millió eurót, mintegy 1,1 milliárd forintot költött idén fejlesztésekre, ebből több mint 2 millió eurót tett ki az a nyomógép, ami a napokban érkezett meg a vállalat Budapest XI. kerületében található üzemébe – közölte a cég.

Az új beruházások révén meg tudják duplázni kapacitásaikat, emellett magasabb minőségben, nagyobb hatékonysággal és kevesebb gyártásközi veszteséggel tudnak termelni – ismertette a tájékoztatásban Orgován Katalin, a Pátria Nyomda vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a beruházások jövőre sem állnak le, a tervek szerint már az év elején érkezik az üzembe egy új nyomógép. Az 1893-ban alapított cégnél abban bíznak, hogy a nagy fokú automatizáltságot biztosító és a kapacitásokat ugrásszerűen növelő berendezések révén vissza tudnak térni 2022-es növekedési ütemükhöz.

A Pátria Nyomda bevételei ugyanis 2021-ről 2022-re csaknem 30 százalékkal nőttek, és elérték a 9,7 milliárd forintot. A több mint 400 alkalmazottat foglalkoztató, az ügyviteli, üzleti és a biztonsági nyomdatermékek gyártásában is meghatározó szerepet betöltő vállalat várhatóan ezt az évet is pozitívan zárja, és bevételei meghaladják a 10 milliárd forintot – közölték. A cégnél úgy kalkulálnak, hogy volumenük sem esik vissza 2023-ban. A papír még mindig ez az a nyersanyag, aminek az alkalmazása a leginkább összeegyeztethető a szigorodó környezetvédelmi előírásokkal – emelték ki. Száz százalékban újrahasznosítható, a természetben lebomlik, és mára a gyártása is kifejezetten környezetbarát. Egy friss kutatás szerint ha 4 óránál tovább olvasunk egy elektronikus könyvet, akkor annak, a folyamatos használat energiaigényét is figyelembe véve már nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint a kinyomtatott változatnak – fejtette ki Orgován Katalin. A közlemény szerint a vállalat az idén – immár a 10. alkalommal – elnyerte az Év Zöld Nyomdája díjat.

Az energiahatékony termelés területén további jelentős előrelépéseket hoz a most érkezett Heidelberg nyomógép, valamint a 2024 elejére várt digitális inkjet berendezés is – jelezték. A vezérigazgató kiemelte: a hazai megrendelők kiszolgálása mellett az eddiginél intenzívebben veszik célba a külföldi piacokat. Az idén több nemzetközi szakmai kiállításon is élénk volt az érdeklődés saját fejlesztésű és gyártású papírtermékeik, valamint a biztonsági nyomdai szolgáltatásuk iránt. Ezekre a régión, illetve Európán kívül is jelentős igény lehet, így elérhető célnak tartják, hogy két éven belül az árbevételük 15 százaléka exportból származzon -ismertette a távirati iroda.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pátria Nyomda Zrt. 9,7 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ért el 2022-ben az előző évi 7,6 milliárd forint után, adózott eredménye 410,3 millió forint volt tavaly, 2021-ben pedig 437,6 millió forint.