Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Megalakult az intermodális kerekasztal

Az intermodális fuvarozás térnyerése érdekében megalakult az intermodális kerekasztal, hogy teljesíthető legyen az Európai Bizottság fenntartható és intelligens mobilitásra vonatkozó stratégiájának célkitűzése, miszerint a 300 kilométer feletti távolsági közúti fuvarozás 50 százalékát 2050-ig át kell terelni vasúti vagy vízi közlekedésre – közölte a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület.

Az intermodális szállítás a közlekedési ágazaton belül többféle eszközt vesz igénybe. Jellemzően a fuvarozási távolság minél nagyobb részét vasúttal, belvízi hajózással vagy rövid tengeri hajózással bonyolítják le, közúton pedig csak a rá- és elfuvarozás történik. A tájékoztatás szerint az új érdekérvényesítési és konzultációs fórum munkájában ágazati civilszervezetek vesznek részt, amelyek lefedik a közúti és vasúti áruszállítás résztvevőinek teljes spektrumát. Kiemelték, a kerekasztal létrehozásának további célja, hogy az intermodális fuvarozás fejlesztésével Magyarország reális alternatívaként aktívabban bekapcsolódhasson a nemzetközi árualapokért folyó versenybe.

A közleményben hangsúlyozták, a közúti és a vasúti áruszállítás nem versenytársak, hanem partnerek, ezért közösen dolgoznak azon, hogy megfeleljenek a növekvő nemzetgazdasági és nemzetközi fuvarozási igényeknek, és eközben ne növekedjen a környezet terhelése, a föld klímája ne változzon meg visszafordíthatatlanul – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock