2023 március 20

Megtakarítás – családosoknak ez lehet a legjobb

A lakossági állampapírok piaca igen széles termékpalettával bír. Választhatunk változó, illetve fix kamatozású kötvények közül, megtakarítási céljainknak megfelelően. Ezek közül a legmagasabb kamatot most egy, nem mindenki számára hozzáférhető állampapír, a Babakötvény kínálja. Ha 18 év alatti gyermekünk van, érdemes elgondolkodni a lehetőségen.

Megtakarítás állami támogatással

A Babakötvény egy olyan megtakarítási forma, amivel a gyermekünk jövőjére tehetünk félre, kiemelkedő kamatkondíciókkal és támogatásokkal. Bármely 18 év alatti gyermek részére vásárolhatunk az értékpapírból. Mikor betölti a kedvezményezett a 18. életévet, akkor ő az erre létrehozott Start-számláról a megtakarítást felveheti, és kötöttségek nélkül, teljesen szabadon rendelkezhet róla. Addig is a szülők bármikor, bármekkora összeget megtakaríthatnak Babakötvényben a gyermekük számára.

Fontos, hogy ehhez a Magyar Államkincstárnál, mint a Babakötvény kizárólagos forgalmazójánál kell Start-számlát nyitni, a számlavezetés és a kifizetés díj- és jutalékmentes. Az állam életkezdési támogatásként ráadásul Start-számla nyitása esetén 42500 Ft-os támogatást biztosít. Az éves befizetések után 10 %-os állami támogatás is jár, évente azonban maximálisan 12 ezer forint. Évi 120 ezer forint befizetésével tehát maximalizálhatjuk az állami támogatásokat.

Kiemelkedő kamatozás

A Babakötvény kamatozása az inflációhoz kötött, az előző éves infláció felett fizet 3 %-os kamatprémiumot a konstrukció. Mindez azt jelenti, hogy a Babakötvény éves kamata 2023. február 1-jétől 17,5 %-os, a későbbiekben pedig természetesen az előttünk álló évek átlagos inflációjának függvényében változik. Ezzel többet fizet a Babakötvény, mint a legújabb sorozat Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), amely 16 %-os éves kamattal kezdi 7 éves futamidejét. A kamatok a megtakarításunk után pedig automatikusan Babakötvényben kerülnek kifizetésre, így a kamatos kamat hatása is érvényesül a befektetés időtartama alatt.

További információk a Babakötvényről ITT

Címlapkép forrása: Shutterstock