2024 június 13

Kijött az adat – pozitív meglepetés, örülhet Magyarország

Ma reggel közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a magyarországi ipari termelés változásáról szóló adatot. Bár részletes kifejtést még nem tartalmazott a KSH adatközlése, a főbb számokkal már tisztában lehetünk. Örülhetünk, ugyanis júliusban kifejezetten pozitív meglepetést okozott az ipari kibocsátás a várakozásokhoz mérten.

Ipar – pozitív csalódás

Júliusban júniushoz képest 2,8 %-kal állt magasabban az ipari termelés volumene, éves alapon azonban 2,5 %-os a visszaesés. Összességében a várakozásokhoz képest egyértelműen pozitív meglepetésről beszélhetünk, ezt Virovácz Péter, az ING Bank elemzője is kiemelte kommentárjában. Az ipari termelés szerkezetében nem történt változás, ez már a mostani adatokból látszik. Ez azt jelenti, hogy ahogy korábban is, most is a villamos berendezés gyártása (akkumulátor gyártás), valamint az autóipar hajtja a hazai ipari teljesítményt. Az elemző értékelése szerint az exportra termelő ágazatok húzhatják az ipari termelést rövidebb távon, köszönhetően a kapacitásbővítő beruházásoknak. Az infláció lefékeződésével, valamint a vásárlóerő ezzel járó újbóli növekedésével azonban Magyarországon az év vége felé a belpiacra termelő ipari szektorok nem csak a kínálati, de a keresleti oldalról is kaphatnak némi pozitív lökést – írja az ING elemzője.

Az ipari termelési adat kiemelt fontossággal bír jelenleg, hiszen jól mintázhatja a gazdasági teljesítmény alakulását. Utóbbi pedig szerepet játszik a gazdaságpolitikusok és jegybankárok döntéseiben. Ilyen szempontból a holnapi inflációs adat lesz még érdekes, amely már közvetlen hatást is kifejthet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájára. A jegybank célja ugyanis az árstabilitás elérése és az infláció letörése, ugyanakkor a gazdaság jó teljesítményének megőrzése is kiemelt jelentőséggel bír.

Címlapkép forrása: Shutterstock