2023 november 28

Háború – nem csitul a helyzet, jelentős veszteségek

Háború, szombat délelőtti áttekintő: Továbbra is tart az Oroszország és Ukrajna közötti háború. Az ukrán katonai vezetés szombat reggel közölte a legfrissebb orosz veszteségekről szóló számokat.

A szombat reggel közzétett orosz veszteségekről szóló ukrán becslések szerint az elmúlt 1 napban további 790 orosz katona esett el. Ez jóval magasabb, mint a korábbi hetekben közölt adatok. A konfliktus tavaly februári kirobbanása óta az orosz sereg több mint 292 ezer főt veszített el.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának legfrissebb, szombat reggeli becslése szerint az orosz hadsereg az összecsapások során a konfliktus kezdete óta legalább 292 850 katonát veszített el. Kijev szerint csak a pénteki nap során további 790 orosz katona veszítette életét.

Tovább húzódik a háború                                                      

Továbbra sem csitul az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus. A több mint egy éve húzódó háború során mindkét fél egyre jelentősebb veszteségeket szenved el. Az orosz hadsereg 2022 februárja óta már több mint 292 ezer katonát veszített el.

orosz ukrán háború

Megjöttek a friss számok

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának legfrissebb, ma reggeli becslése szerint az orosz hadsereg az összecsapások során a konfliktus tavaly februári kezdete óta legalább 292 850 katonát veszített el. Hétről hétre egyre súlyosabb veszteségekről szóló számokat láthatunk. Ősszel az elesett orosz katonák száma még 60-70 ezer környékén állt, idén január végére 120 ezer környékére duzzadt a szám. Húsvétkor még 177 ezer körüli adatokat láthattunk, majd az elmólt hetekben már 200 ezer fölötti adatokról szóltak a jelentések. 1 héttel korábban 286 ezerről számoltak be. Mára pedig már 293 ezer felé közelít a szomorú adat.

Az elmúlt hónapokban látott összecsapások következtében időről időre egyre súlyosabb veszteségeket szenvednek el a csapatok. Az ukrán katonai vezetés vasárnap reggeli tájékoztatása szerint a pénteki nap során legalább további 790 orosz katona esett el. Ez a szám nagyobb, mint a korábban közöltek, de alacsonyabb, mint az egy héttel ezelőtti adat. Az elmúlt hetekben szinte mindennap 400-600 fő között alakult az elesett orosz katonák száma az ukrán vezetés tájékoztatása szerint.

Kijev azt is hozzátette szombat reggel, hogy a becslésük szerint Moszkva az elmúlt 24 órában elveszített legalább 16 harckocsit, 55 páncélozott járművet és 5 légvédelmi rendszert.

Tavaly február 24 óta pedig az orosz hadsereg elveszített többek között 5063 tankot, 9612 páncélozott járművet, 7017 rakétatűzérségi rendszert, 320 repülőgépet és 324 helikoptert. Brutálisan magasak ezek a számok, s hétről hétre egyre csak nőnek. Számos ország hadseregének összesen nincsen ennyi katonai felszerelése.

Forrás: Facebook: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Borítókép forrása: www.shutterstock.com