2024 július 14

Háború – dúlnak a harcok, de milyen áron?

Nem csitul az Oroszország és Ukrajna közötti háború, az elmúlt időszakban súlyos összecsapások történtek Bahmut térségében. Súlyos harcokat követően végül az orosz haderő a város nagyrészét ellenőrzés alá tudta vonni. A szombat reggel közzétett orosz veszteségekről szóló ukrán becslések szerint az elmúlt 1 napban további 480 orosz katona esett el. A konfliktus tavaly februári kirobbanása óta az orosz sereg több mint 206 ezer főt veszített el.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának legfrissebb, szombat reggeli becslése szerint az orosz hadsereg az összecsapások során a konfliktus kezdete óta legalább 206 200 katonát veszített el. Csak az elmúlt 24 órában további 480 orosz katona esett el.

Továbbra is dúl a háború

Továbbra sem csitul az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus. A több mint egy éve húzódó háború során mindkét fél egyre jelentősebb veszteségeket szenved el. Az elmúlt időszakban Bahmut térségében egyre intenzívebb összecsapások történtek. Rengeteg emberéletet követelt már a háború és a helyzet napról-napra egyre rosszabb. A legutóbbi jelentések szerint körülbelül 100 ezer orosz katona halt meg a Bahmut elfoglalásáért folytatott csatában. Mára Bahmut 99 százaléka orosz kézre került, de ennek 10 hónapnyi súlyos harc volt az ára, amely során rengeteg katonát és felszerelést veszítettek el.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának legfrissebb, ma reggeli becslése szerint az orosz hadsereg az összecsapások során a konfliktus tavaly februári kezdete óta legalább 206 200 katonát veszített el. Hétről hétre egyre súlyosabb veszteségekről szóló számokat láthatunk, ősszel az elesett orosz katonák száma még 60-70 ezer környékén állt, idén január végére 120 ezer környékére duzzadt a szám. Húsvétkor még 177 ezer körüli adatokat láthattunk, mára már a 206 ezret is átléptük. 1 héttel ezelőtt még 202 ezer főről szóltak a jelentések.

orosz ukrán háború
(www.shutterstock.com)

Az elmúlt hónapokban az egyre intenzívebb összecsapások következtében egyre súlyosabb veszteségeket szenvednek el a csapatok. Az ukrán katonai vezetés szombat reggeli tájékoztatása szerint csak a pénteki nap során legalább további 480 orosz katona esett el.

Kijev azt is hozzátette szombat reggel, hogy a becslésük szerint Moszkva az elmúlt 24 elveszített legalább 3 harckocsit, 7 páncélozott járművet és 22 légvédelmi rendszert.

Tavaly február 24 óta pedig az orosz hadsereg elveszített többek között 3799 tankot, 7442 páncélozott járművet, 3406 rakétatűzérségi rendszert, 310 repülőgépet és 296 helikoptert. Brutálisan magasak ezek a számok, számos ország hadseregének összesen nincsen ennyi katonai felszerelése.

Forrás: Facebook: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Borítókép forrása: Shutterstock