Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Ez jó papír – mennyi van még a régi kedvencből?

Nemrég közzétette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy a lakossági állampapírok mekkora állománnyal bírtak a május 15-ei állapot szerint. Továbbra is a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a messze legnépszerűbb lakossági kötvény, miközben egyre csak olvad a korábbi szuperállampapír állománya.

PMÁP – a legnépszerűbb állampapír

A Prémium Magyar Állampapír stabilan őrzi első helyét nemcsak a legmagasabb kezdeti kamat, de az állomány terén is. A május közepi adatok szerint ugyanis több, mint 5635 milliárd forint értékben lapul ez az áljólampapír a háztartásoknál, ami egészen elképesztő szám. Úgy tűnik, hogy a lakossági megtakarítók számára kifejezetten vonzó az inflációhoz kötött kamatozás. Az inflációkövető PMÁP ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált átlagos éves infláció felett fizet kamatprémiumot. Így időbeli csúszással ugyan, de reálhozamot biztosít a befektetés.

Lassan, de biztosan nő a szeptember végétől vásárolható Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) állománya. Május 15-én ebből a kötvényből kicsit több, mint 788 milliárdért tartottak a magyar háztartások. A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) hozamához kötött befektetés tehát képes friss tőkét bevonzani a megtakarítóktól. Bár tény, hogy a PMÁP-hoz képest jóval kisebbet robbant ez az állampapír.

Szuperállampapír – még mindig van

A második legnagyobb állománnyal azonban nem a BMÁP, hanem a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) bír. 1277 milliárd forint lapul a korábbi szuperállampapírból a lakosságnál, ami igencsak meglepő lehet annak alacsony kamatozásából kiindulva akár a BMÁP-hoz, vagy PMÁP-hoz képest. A rövid állampapírokat továbbra is kedvelik a háztartások, Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) közel 546 milliárd, a postákon kapható Kincstári Takarékjegyből (KTJ) közel 404 milliárd van a megtakarítóknál. Látható tehát, hogy nem feltétlenül csak a legmagasabb kamatot ígérő papírokat vásárolják a magyarok, hanem a megszokás, illetve a rövidebb lejárat is érv lehet egy-egy értékpapír vásárlása, vagy éppen megtartása mellett.