2024 július 16

Állampapír – nagy változás jön, pár nap maradt lépni

Az utóbbi időszak slágerterméke a hazai megtakarítási piacon a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Az infláció felett kamatprémiumot fizető kötvény kondíciói többször is változtak, ha új sorozat került kibocsátásra. Így lesz ez 2023. június 1-jétől is, az 5 és 8 éves futamidővel kibocsátott papíroknál csökken a kamatprémium, már csak pár nap maradt az előző sorozatokból történő vásárlásra.

Csökken a kamatprémium

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) héten közzétett tájékoztatása szerint június 1-től 2028/L és 2031/L sorozatszámok alatt új kibocsátások érkeznek a Prémium Magyar Állampapírból. A közleményben megjegyzik, hogy az előző sorozatokból idén már csaknem 1540 milliárd forintért vásároltak a megtakarítani kívánó hazai háztartások. Mind a 2028-as, mind a 2031-es lejárattal rendelkező állampapír kamatprémiuma csökken. Előbbié 0,75 %-ról 0,25 %-ra, utóbbié 1,5 %-ról 1 %-ra. Az 50 bázispontos csökkenés a május 23-ai jegybanki kamatcsökkentés figyelembe vételével került megállapításra.

Mindez azt jelenti, hogy a nyár első napjától az eddigieknél némileg kedvezőtlenebb feltételekkel vásárolhatunk PMÁP-ot. Az új sorozatok induló éves kamatozása ugyanis 14,75 %, illetve 15,50 % lesz, szemben a most vásárolható sorozatok 15,25 %-os, valamint 16 %-os induló kamatával. Ennek ellenére továbbra is rendkívül magas hozamot ígér az inflációkövető állampapír. Jóval kedvezőbb kondíciókkal vásárolható ugyanis, mint például a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+). Érdekes, hogy a hajdani szuperállampapírból még mindig 1200 milliárd feletti állományt tart a lakosság.

PMÁP – legnépszerűbb állampapír

Szintén az ÁKK adataiból tudjuk, hogy a mostani módosítás a legnépszerűbb állampapírt érinti. A hetente publikált értékesítési adatokból, valamint az állományból is kiderül, hogy a PMÁP a kedvenc állampapír. Éppen ezért a most beálló változás sokakat érinthet. Feltételezhetjük ugyanis, hogy a továbbiakban is sokan vásárolnának az inflációkövető papírból. Már csak azért is, mert az ismert inflációs adatok alapján az idei pénzromlás is magas kamatra ad majd lehetőséget a legnépszerűbb állampapír esetében. Érdekes lehet az ÁKK fent említett jelzése miatt a kamatcsökkentési ciklust is figyelemmel kövessük. Mint írtuk, ezt is a változtatás okaként jelölte meg az államadósság kezeléséért felelős intézmény.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!