2024 június 18

A Széchenyi Alapok 10 millió euróval beszáll egy amerikai tőkealapba

A Széchenyi Alapok 10 millió euróval beszáll az 500 Emerging Europe amerikai hátterű befektetőcég legújabb tőkealapjába, amelynek irodája Budapesten lesz – közölte a magyar állami tőkefinanszírozó.

A közleményben kiemelték, hogy az üzlet eredményeként tehetséges magyar vállalkozások korai tőkebefektetésre kaphatnak lehetőséget, továbbá közvetlen hozzáférést is nyerhetnek egyebek között az Egyesült Államok áru-, szolgáltatás- és tőkepiacához. Hozzátették: a legjobban teljesítő vállalkozások akár újabb tőkeemelési körökben is részt vehetnek. A közlemény szerint a későbbi befektetők a legnevesebb kockázati alapkezelők a világon, mint például Tiger Global, a Sequoia, a Two Sigma, az Y-Combinator vagy a Techstars. A módszerrel számos céget tudtak a nulláról 100 millió dollár feletti értékeléshez segíteni – írták. Az új alap befektetői elsősorban magánbefektetők, ezen felül jelen van benne az EBRD is.

A megállapodás szerint a 500 Emerging Europe kelet-közép-európai központját Magyarországon hozza létre, helyi alkalmazottakat foglalkoztat, befektetői eseményeket rendez az országban, továbbá tehetséggondozó program indítását tervezi. Az együttműködés része továbbá, hogy a Széchenyi Alapok teljes befektetésének megfelelő összeget Magyarországon és a szűkebb régióban fektetik be a következő években – olvasható a közleményben. A Széchenyi Alapok 100 százalékos állami tulajdonban van, több mint 150 milliárd forintos vagyont, benne 80 portfóliótársaságot kezel.

Borítókép forrása: Shutterstock