2024 július 25

Állampapír – tudod, kinek jó, ha veszel?

Az állampapír továbbra is a magyar háztartások egyik kedvenc befektetése. Nem lepődhetünk meg ezen. Az államkötvényekbe való befektetés ugyanis kockázatmentesnek tekinthető, az állammal szembeni követelés semmilyen esetre sem évül el. Ráadásul az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az utóbbi több, mint egy év során sokszor emelte a legnépszerűbb lakossági állampapírok kamatszintjét, igazodva a kamatkörnyezethez. Így fordulhat elő, hogy jelenleg a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) esetében például éves 16 %-os induló kamatozással fektethetünk be. Tovább növeli az állampapírok előnyét a kamatadómentesség, 2019 júliusától ugyanis mentesül ez a teher alól az értékpapírok után megszerzett jövedelmünk.

Állampapír – kölcsönös előnyök

Felmerülhet a kérdés, hogy az állam miért kínál ilyen magas kamatot a megtakarításaink után. Jellemzően ugyanis a piacon van, hogy olcsóbban forráshoz is tudna jutni a költségvetés. Erre a válasz az, hogy az adott állam is jól jár, ha az államadósság egy részét a lakosság adja kölcsön. A háztartások ugyanis jóval széttagoltabb befektetői közeget testesítenek meg, mintha például ugyanezeket az összegeket egy intézményi befektető adná. Emiatt stabilabb hitelezőnek tekinthető a lakosság, nem jellemző. hogy egyik pillanatról a másikra jelentősen változna a befektetői attitűd esetükben. Emellett jellemzően forintos állampapírt vásárol a lakosság, ez pedig azt jelenti, hogy a devizaárfolyamok változásának kockázatát nem kell futnia az államnak.

Nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről sem, hogy a kifizetett kamat hova kerül. Lakossági befektetők esetén a hazai gazdasági vérkeringésben marad az állampapírok után kifizetett kamat. Ha például vásárolunk belőle, akkor az általános forgalmi adón (áfa) keresztül vissza is jut részben az államhoz a korábban odaadott hozam, de számtalan egyéb példát is lehetne találni a háztartások és az állam kölcsönhatásaira, ahol ez a hatás érvényesülni tud. Tudatos döntés tehát, hogy igyekszik Magyarország is a lakossága felé eladósodni, amennyire lehetséges. Mind a háztartások, mind az állam, és így a gazdaság egésze szempontjából előnyös lehet tehát a lakossági állampapírok magas állománya.