2023 március 20

Állampapír – ezeket imádják a magyarok

Friss statisztikákat közölt a lakossági állampapírok állományáról az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Nem meglepő módon továbbra is a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a legnépszerűbb a lakossági állampapírok közül, de egyre csak nő a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) állománya is. A február közepi adatok szerint folytatja zuhanását a korábbi kedvenc, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+).

Inflációkövető – nincs versenytársa

Az infláció feletti kamatozással kibocsátásra kerülő PMÁP magasan a legnépszerűbb lakossági állampapír. A február 15-ei állapot alapján közel 4874 milliárd forintot tartanak belőle a háztartások. Nem véletlen az inflációkövető papír népszerűsége, a január közepén kibocsátott sorozatokból a 7 éves futamidejű 16 %-os éves kamatozással indult. Ha a heti értékesítési adatokat nézzük, akkor is kitűnik, hogy messze ebből az értékpappírból vásárolnak mostanában a legtöbbet a magyarok.

Ugyanakkor a szeptember végén évek után visszahozott BMÁP is számottevő népszerűségnek örvend. A bónusz állampapír állománya 653 milliárd forint fölé nőtt. A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) átlaghozamaihoz kötött kamatozással bíró állampapírból is új sorozat érkezett, erről itt írtunk bővebben.  Az, hogy a két újdonsült kedvencből végül melyik lesz a legjobb választás, az infláció és a kamatkörnyezet alakulásától függ majd.

Szuperállampapír – már nem szuper

Továbbra is a második legnagyobb állománnyal rendelkező állampapír a MÁP+. A korábban szuperállampapírra keresztelt kötvény fizeti a jelenlegi lakossági állampapírok közül a legkisebb kamatot, mégis sokat tart még belőle a lakosság. A jelenleg 1770 milliárdos állomány azonban hónapról hónapra csökken. A rövid, 1 éves vagy 2 éves futamidejű befektetéseket is keresi még a lakosság. Az Egyéves Magyar Állampapír állománya ugyanis közel 722 milliárdos, míg az egy és két éves futamidővel vásárolható Kincstári Takarékjegyből nagyjából 377 milliárd értékben tartanak a háztartások. Utóbbi értékpapír különlegessége, hogy kizárólag nyomdai formában kapható a kijelölt postákon.