2024 június 18

Állampapír – adott a kedvenc, Te vettél már?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétről hétre közli, hogy hogyan fogynak a különböző lakossági állampapírok. A 21. héten is bőven volt kereslet az állami garanciával ellátott értékpapírokra, és közülük továbbra is egyértelmű, hogy mely kötvény tekinthető a lakossági befektetők kedvencének.

Fogy az állampapír

Mint arról korábbi cikkünkben mi is írtunk, változik a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatszintje június 1-től. A háztartások egyértelmű kedvencének tekinthető állampapír új sorozatainál 14,75 %-os, illetve 15,5 %-os kezdő kamatozásra számíthatunk, a futamidőtől függően. A kamatprémium csökkenésének ellenére az inflációhoz kötött hozam továbbra is jó hívószó lehet a lakosság számára, a 21. héten is ez volt a legnépszerűbb kötvény. 79,4 milliárd forint értékben vásároltak ugyanis belőle a magyar háztartások, az új állampapír vásárlások döntő része tehát továbbra is a PMÁP állománynövekedését fokozza.

Továbbra is szeretik a megtakarítók a Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP). A szeptember végén újra bevezetésre kerülő BMÁP bruttó értékesítése 10,3 milliárd forint volt az említett időszakban. Úgy tűnik, hogy a lakossági befektetők számára a rövid futamidő az alacsonyabb kamatozás ellenére is vonzó lehet, 5,4 milliárd forintért ugyanis Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) is jegyeztek az év 21. hetén. Némileg kevesebb fogyott Kincstári Takarékjegyből (KTJ). A postákon nyomtatott formában vásárolható értékpapírból ezúttal 4,5 milliárd forint értékben sikerült értékesíteni.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) teljesen elveszítette régi fényét, kerekítve sem a dematerializált, sem a postákon kapható nyomtatott verzió nem tudott felmutatni 100 milliós értékesítést. A korábbi szuperállampapír már kevésbé lehet szuper – az állományi adatok szerint is hónapról hónapra csökken a MÁP+ állománya, inkább a visszaváltások dominálnak már a jelenlegi környezetben alacsonynak számító kamatszintje miatt.