Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Döntenek Magyarországról – aggódhatunk az államadósság miatt?

Nem alakult eddig sem unalmasan a 2023-as év a hitelminősítések szempontjából. Pénteken a Fitch Ratings értékeli hazánkat az államadósság besorolására vonatkozóan. A londoni elemzőház januárban negatívra rontotta Magyarország államadósság-besorolásának kilátásait, ennek tükrében különösen izgalmasnak érkezik a holnapi döntés.

Januárban már döntöttek

A Fitch Ratings egyike a három nagy hitelminősítő intézménynek a Moody’s, valamint a Standard&Poor’s mellett. Az államadósság-besorolásunk negatívra rontását a Standard&Poor’s lépte meg először még tavaly nyáron. A Fitch január végén döntött arról, hogy Magyarország államadóssága bár továbbra is a befektetésre ajánlott, BBB kategóriában tartja, az addigi stabil kilátást negatívra rontja. Az elemzőház akkor kiemelte a folyamatos bizonytalanságot az uniós források sorsát illetően, illetve indoklásukban az évtizedek óta nem látott infláció, és a gazdasági lassulás is szerepelt, mint döntő tényező.

Árokszállási Zoltán, az Equilor Zrt. vezetője elemzője a Világgazdaságnak nyilatkozott a holnapi döntés esélyeiről. Véleménye szerint a leminősítés valós lehetőség a negatív kilátás miatt, a Fitch által figyelt tényezőknél ugyanis vegyesen alakultak a fejlemények a legutóbbi döntés óta eltelt időben. Amennyiben ez tényleg megtörténik, akkor Magyarország államadóssága a befektetésre ajánlott kategóriában maradna, de immár annak leggyengébb szintjén. Regős Zoltán, a Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint ugyanakkor a változatlan besorolás a valószínű, a döntéssel kapcsolatban egyaránt felsorakoztathatók negatív és pozitív tényezők.

Államadósság – mit számít, mit mondanak róla?

A hitelminősítők döntéseinek nincsen feltétlenül azonnali és kötelező érvényű következménye. Sokkal inkább a piaci megítélést befolyásolhatja. A rosszabb hitelminősítéssel rendelkező országoktól a befektetők magasabb hozamot várhatnak el a kockázatért cserébe. Mindez pedig mind a kötvénypiacon, mind a tőkepiacon, mind a devizapiacon éreztetheti hatását. A múltban több példa is volt rá, hogy egy-egy hitelminősítést jelentős piaci reakció követett, azonban előfordult az is, hogy nem lehetett erőteljes reakciót azonosítani. Bárhogyan is, mivel piaczárás után érkezik holnap a döntés, leginkább jövő hétfőn láthatjuk a hatásokat. Az államadósság miatt azonban általában véve nem kell aggódnunk – hogy miért nem, arról itt írtunk bővebben.