2024 április 14

Döntöttek Magyarországról – kezdhetünk aggódni az államadósság miatt?

Péntek este ítéletet mondott Magyarország államadósság besorolásáról a Fitch Ratings. Az intézmény a három nagy hitelminősítő közül az egyik, így kiemelt előzetes figyelem övezte a Fitch döntését. Végül a korábbi várakozásoknak nagyjából megfelelően rontotta a hitelminősítő hazánk államadósság besorolásának kilátását, ugyanakkor továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország.

Sok kockázat

A Fitch tehát megerősítette az ország BBB, befektetésre ajánlott besorolását, az eddigi stabil kilátást azonban negatívra rontotta a hitelminősítő. A cég számos külső és belső tényezővel indokolta a döntését. Ezek között szerepelt a kifejezetten magas hazai infláció, az uniós források kérdésessége, a gazdaságpolitikai bizonytalanság, a magas energiarák és a magas kamatok miatt romló növekedési kilátás. Utóbbival kapcsolatban a Fitch idén 0,4 %-os GDP növekedést és 17,6 %-os átlagos inflációt vár. A hitelminősítő szerint a GDP 4,3 %-át teszi majd ki a költségvetési hiány 2023-ban.

A negatív kilátás alapján innen egy lépés lehet az ország adósságbesorolásának leminősítése is, így a Fitch megfogalmazott ajánlásokat ennek elkerülése érdekében. A hitelminősítő állásfoglalása szerint a gazdaságpolitikai bizonytalanságok kezeletlenül hagyása, a tartósan magas energiaárak és infláció, a növekedési kilátások további romlása lehet ok a leminősítésre. Természetesen felminősítésre is adott lehet a lehetőségek, ha a fentiekkel ellentétes folyamatok zajlanak le a gazdaságban.

Lehetnek reakciók

A Pénzügyminisztérium azóta már reagált is a Fitch döntésére. Kiemelték, hogy a veszélyes nemzetközi környezet miatt történt a kilátásrontás, de még így is megerősítették az ország adósságbesorolását. Jó hírként értelmezte a tárca, hogy a Fitch méltatta az államadósság és a deficit csökkentését, és hogy a cég szerint sem lesz idén recesszió Magyarországon. Megjegyezték, hogy Csehország és Szlovákia esetében is történt kilátásrontás a régiós energiapiaci bizonytalanságok miatt.

A hazai tőzsdére is gyakorolhat akár hatást a döntés

Érdekes lehet még a piaci reakció is természetesen a következő héten, leginkább a forint és a nagyobb részvények árfolyamára lesz érdemes figyelnünk. Nem sokáig maradunk azonban újabb hitelminősítői értékelés nélkül, jövő pénteken ugyanis a Standard&Poor’s  mond ítéletet Magyarországról. A cégnél jelenleg szintén BBB kategóriában vagyunk, azonban ott már augusztus óta negatív a kilátás. Kérdés, hogy ebből esetlegesen leminősítés következhet-e, ami már vaskosabb negatív hír is lehet.