Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

A high-tech akkumulátorgyártás támasztotta meg a hazai ipari teljesítményt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint októberben éves alapon 3,2 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig kismértékben, 0,6 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene.

A KSH jelentése értelmében a termelés olyan alágazatokban csökkent, mint például az élelmiszeripar, italgyártás, elektronikai termékek gyártása – kommentálta a szerdán megjelent előzetes adatokat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Fábián Gergely, a GFM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az adatok kapcsán aláhúzta, hogy az ipari teljesítmény elmaradása – a beruházásokhoz hasonlóan – szorosan összefügg a belföldi fogyasztás alakulásával. A fogyasztás helyreállásával az ipari teljesítmény is vissza rendeződni. Ezt segíti, hogy az inflációt egy számjegyűre szorította vissza a kormány, szeptemberben bekövetkezett a reálbérfordulat, a minimális keresetek pedig már decembertől 10, illetve 15 százalékkal nőttek – közölte a távirati iroda.

A GFM szerint biztató, hogy az elektromos közlekedéshez kapcsolódó, jövőorientált ágazatokban, mint a járműgyártás és a high-tech akkumulátorgyártás, folyamatosan emelkedik a kibocsátás volumene. A gazdasági növekedés helyreállítását, a magyar vállalkozások versenyképességének és teljesítményének megerősítését, továbbá a beszállítói láncokban való térnyerését a kormány többek közt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal, a Széchenyi Kártya Programmal, valamint a járműipari beszállító-fejlesztési programmal támogatja – hangsúlyozza a GFM.

Borítókép: Shutterstock