2024 július 25

Figyelem – Életbevágóan fontos adatok érkeznek a jövő héten!

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli. Az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről két hete közzétett gyorstájékoztató szerint az államháztartás központi alrendszere 2548,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2559,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 115,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 104,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

A költségvetés 49 milliárd forintos többlettel zárt, ami 2016 óta a legkedvezőbb májusi havi mutató – írta a PM. Az előző foglalkoztatási KSH-jelentés szerint áprilisban a 15 és 74 év közötti foglalkoztatottak átlagos létszáma. 2023 azonos időszakához képest 39 ezerrel nőtt, elérve a 4 millió 749 ezret. A munkanélküliek száma 217 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt. Az ipari termelői árak áprilisban átlagosan 2,0 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 5,0 százalékkal, az exportértékesítéséi 0,4 százalékkal mérséklődtek.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,3 százalékkal, az exportértékesítési árak 1,2 százalékkal csökkentek. Az ipari termelői árak összességében 0,9 százalékkal alacsonyabbak voltak. Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3 százalékkal, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – ismertette a táviratoi iroda.

A csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával magyarázható – tették hozzá. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal csökkent az adatok alapján.