2024 június 14

Figyelem – Az inflációról is érkezik adat a héten!

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem és a külkereskedelmi forgalom decemberi statisztikája, a tavalyi ipari termelésről szóló statisztika és a januári inflációs adat, a Pénzügyminisztérium pedig gyorstájékoztatót közöl az államháztartás január végi helyzetéről.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalom tavaly decemberi adatait. A kivitel értéke 2023. január-novemberben 138,619 milliárd euró (53,004 ezer milliárd forint), a behozatalé 129,110 milliárd euró (49,429 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel 5,6 százalékkal emelkedett, míg a behozatal 7,9 százalékkal mérséklődött. A termék-külkereskedelmi mérleg 18,345 milliárd euróval javult, a többlet 9,509 milliárd eurót tett ki. Kedden az ipari termelés és a kiskereskedelem tavaly decemberi mutatóit közlik. Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,6 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csupán kettő kibocsátása nőtt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. októberinél 2,3 százalékkal kisebb volt. Január-novemberben az ipari termelés 4,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Tavaly novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,4 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva. Január-novemberben a forgalom volumene 8,7 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Csütörtökön közli a Pénzügyminisztérium a gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének január végi helyzetéről. Tavaly december végéig a költségvetés 4593,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 4293,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 112,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 412,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

A 2023. évi pénzforgalmi hiány tehát alacsonyabb volt a 2022. évinél (4672,1 milliárd forint). Pénteken a fogyasztói árak januári alakulását ismerteti a KSH. A fogyasztói árak 2023. decemberben átlagosan 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, novemberhez viszonyítva 0,3 százalékkal csökkentek. Tavaly az előző évhez képest átlagosan 17,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.