Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Erőteljesen nőtt a magyar vagyon- és egészségbiztosítás állomány

Az életbiztosítási szegmens stagnált, de a vagyon- és felelősségbiztosítási, illetve az egészségbiztosítási ágazatokban erőteljes volt a növekedés Magyarországon tavaly – derül ki az Allianz legfrissebb globális biztosítási jelentéséből, amelynek összefoglalóját pénteken küldték el az MTI-nek.

A közlemény szerint a magyar biztosítási piac 2022-ben 0,2 milliárd euróval, 7,4 százalékkal nőtt, a teljes díjbevétel elérte a 3,6 milliárd euró értéket. Az életbiztosítási ágazatban a díjbevétel 0,7 százalékkal, 1,5 milliárd euróra emelkedett. A vagyon- és felelősségbiztosítási ágazatban ugyanakkor a biztosítási díjak 12,6 százalékos növekedéssel elérték a 2,0 milliárd euró értéket, a még mindig szerény értékű, 58 millió eurós egészségbiztosítási piac pedig csaknem 20 százalékkal bővült. A jelentés szerint a teljes globális biztosítási díjbevétel összege 2022-ben csaknem 5,6 billió euró volt. A díjállomány 259 milliárd euróval, 4,9 százalékkal nőtt.

Továbbra is az életbiztosítás a legnagyobb szegmens, megelőzve a vagyon- és felelősségbiztosítási, valamint az egészségbiztosítási ágazatokat. A három szegmens teljesítményében ugyanakkor nagy volt az eltérés: a vagyon- és felelősségbiztosítás erőteljes, 8,7 százalékos növekedésével szemben az egészségbiztosítások szerényebb, 4,9 százalékos bővülést értek el, az életbiztosítási piacon pedig csak 2,4 százalékos volt a növekedés.

A vagyon- és felelősségbiztosítások díjának emelkedése a világ minden részén tapasztalható volt. Az életbiztosítási piacok különösen Nyugat-Európában szenvedték meg a tavalyi évet. Az összefoglaló szerint Magyarországon a biztosítási díjak éves növekedési üteme 3,5 százalék körül várható; a teljes piac értéke 2033-ban eléri majd az 5,2 milliárd eurót. Várhatóan továbbra is a vagyon- és felelősségbiztosítás marad a legnagyobb szegmens 3,0 milliárd euróval, ezt követi az életbiztosítás 2,1 milliárd euróval és az egészségbiztosítás 0,1 milliárd euróval. Az egészségbiztosítási területen várható ugyanakkor a legdinamikusabb növekedés, a szegmens bővülése előreláthatólag évi 8,4 százalékos lesz, több mint kétszerese a teljes piacénak – jelezte az Allianz.

Borítókép forrása: Shutterstock