2024 július 13

Drága az áram a magyar vállalkozásoknak

2023. októberében 1,6%-kal kisebb volt a villamosenergia-fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai alapján. Ezzel folytatódott az előző hónapokat jellemző csökkenő tendencia. Ennek egyik oka a növekvő háztartási kiserőművek folyamatos terjedése (pl. napelemek). Mely nem szerepel a statisztikákban (ez csökkenti a szaldó elszámolás miatt a felhasználást). A másik ok a tudatosabbá váló nem lakossági felhasználók. Akik piaci áron kapják a villamos energiát, így az elmúlt mintegy másfél évben megugró árak miatt kénytelenek voltak visszafogni fogyasztásukat. 

Drága az áram a magyar vállalkozásoknak

Augusztusban 2,9%-os volt a villamosenergia-felhasználás csökkenése Magyarországon, de az EU-ban átlagban ennél nagyobb mértékben, 3,8%-kal csökkent a villamosenergia-felhasználás, de Közép-Európában is 3,6% volt az átlagos mérséklődés. Mindeközben Magyarországon a vállalkozások számára a 7. legdrágább volt a villamos energia piaci (másnapi DAM) nagykereskedelmi ára az EU-ban, és meghaladta a 100 euró/MWh-t (közel 39 Ft/kWh). Az árak azóta tovább emelkedtek, méghozzá nagyrészt a magasabb gázárak miatt.

A lakossági oldalon a jelentős fogyasztás-csökkenés még nem indult meg, aminek elsődleges oka a „rezsicsökkentett” ár. A legolcsóbban Magyarországon juthatott hozzá a villamos energiához a lakosság más EU-s országokhoz képest (a fővárosi árakat összehasonlítva). Míg Magyarországon a rezsicsökkentett ár csupán 9,9 euró/kWh, addig pl. idén augusztusban Romániában 64%-kal, Ausztriában pedig több, mint 227%-kal kellett többet fizetni egy kWh-ért, míg Berlinben, Rómában, vagy Prágában közel négyszer annyi volt az áram ár, mint itthon. A magyar lakosság számára meghatározott „piaci ár” pedig nagyjából megfelel a szlovákiai áraknak.

A képen szöveg, térkép látható

Automatikusan generált leírás

Forrás: MEKH

Drága az áram a magyar vállalkozásoknak

Borítókép forrása: Shutterstock