2023 január 27

Zuhan a forint – készüljünk a mélypontokra?

Tegnap igen fontos napja volt a forintnak is, hiszen az Európai Bizottság három tisztségviselője közvetítette a testület ajánlását a Magyarországnak járó uniós források kapcsán. Az eredmény a várakozásoknak megfelelően alakult, és leginkább felemásnak nevezhető; a forint viszont egyelőre gyengül, amiben szerepe lehet az igencsak megugró gázáraknak is.

Megjött a nagy döntés

Ahogyan tegnapi cikkünkben részletesebben is foglalkoztunk vele, az Európai Bizottság az 5,8 milliárd eurót taksáló helyreállítási alapra vonatkozó terveinket elfogadta, viszont zárolást javasol további 7,5 milliárd eurónyi forrás kapcsán. A kormány alapvetően optimistán fogadta a döntést, a tárgyalásokat vezető Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint teljesíti az ország a vállalásokat, így 2023-ban az uniós pénzek 100 %-a megérkezhet Magyarország számára.

Tovább húzódik az uniós források kérdése (www.shutterstock.com)

A forint árfolyama igazán nagy kilengéseket nem mutatott be a hírre, lévén az előző héten megszellőztetett bizottsági állásfoglalást vált biztossá. Ráadásul az Európai Tanács pénzügyminiszteri testületének kell majd döntenie végül, és feltételekkel a 7,5 milliárd eurós forráshoz is hozzájuthat az ország. Nem nevezhető tehát lefutottnak a meccs, a továbbiakban is produkálhat piaci hatásokat az uniós források kérdése.

Ugranak a gázárak

A forint mostani gyengülése tehát magyarázható lehet a fennmaradó bizonytalansággal is az uniós pénzek kapcsán, illetve természetesen továbbra is döntő a nemzetközi befektetői légkör is. Azonban van most napirenden egy éppen negatív tényező, ez pedig a gázár. November közepére 100 euró környékére süllyedt az energiahordozó ára az irányadónak számító holland tőzsdén, ma viszont járt már 160 euró felett is a jegyzés. Mindez pedig az ország devizában fizetendő energiaszámlájának növekedését jelenti, rontva ezzel a folyó fizetési mérleg egyenlegét. Az MNB viszont ma is 18 %-os kamatozással hirdette meg egynapos betéti tenderét, a jegybank határozott fellépése pedig segítheti a forint megítélését, esetlegesen elkerülve további mélyrepüléseket.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!