2023 március 20

Új irány Amerikában – Jön a gyenge dollár?

A piacnak nagyon fontos ez a visszajelzés, hiszen hónapok óta szigorúan emeli a kamatot a jegybank, ezzel a gazdaságot egy recesszió felé sodorva. Az új irányt a pozitivizmus jellemezheti Amerika számára.

A jegybank szándéka alapján a piac enyhítette a recessziótól való félelmét, így nőtt a befektetői kedv. A félelem enyhülése pedig két dolgot jelenthet. Csökkenő dollár és növekvő részvénypiac.

Federal reserve épülete, Washington DC. USA.

Csökkenő dollár

A dollár a 400 körüli szintről lebukott a 390-es zónába. A dollár egy menekülő deviza a világ számára és általában a túlzott erősödése, az amerikai gazdaság gyengülésével van összekötve. A borús hírek miatt szárnyalt el egészen 450-ig, azonban most, hogy Amerika pozitívan kezd gondolkozni, ez akár meg is változhat.

Amerika gazdasága a novemberi adatok alapján szépen vette az akadályokat. Várakozáson felüli infláció csökkenés, a vártnál nagyobb GDP növekedés, ezek mind zöld jelzések lehetnek.

A forint/dollár párosnál persze Magyaroszág gazdasági helyzete sem mindegy. Aki érdekelt a deviza párosban, mindenképp figyelje az uniós pénzek sorsát, hiszen a magyar szentimentalitás egyik meghatározó változója.

A befektetőknek azonban érdemes figyelni a jegybank következő (decemberi) döntését, mert a piac egy lazítást árazott be. Amennyiben még sem lazít Powell, akkor a piac könnyen extrém reakciókat mutathat.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!