2024 július 22

Forint – durva amit látunk, irány a valutaváltó?

A megjelent elemzések szerint a forint árfolyamát is tudta befolyásolni a mai, amerikai inflációs adat. Az, hogy hogyan alakul az árszínvonal az Egyesült Államokban, bizony nagyon is befolyásolhatja a hazai pénznem piaci megítélését. De ennél is fontosabb lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája.

Forint – erősödés, majd visszatérés

Magyar idő szerint ma 14:30-kor közölték az amerikai inflációs adatot. A várt 3,1 %-os drágulás helyett év/év alapon csupán 3 % volt az infláció júniusban az USA-ban. Ezzel megemelkedett a szeptemberi kamatcsökkentés valószínűsége a piaci szereplők szemében. A Portfolio.hu tudósítása szerint a forint is erősödéssel reagált az adatra, 392 alatt is járt ma az euróárfolyam.

Ha a Fed előbb vág kamatot, akkor előbb társul alacsonyabb kamatszint a dollárhoz. Így pedig egyéb tényezőket változatlannak feltételezve, magasabbá válik a forint kamatelőnye. A dollárra az alacsonyabb kamatszint értelemszerűen rosszul hathat, az amerikai fizetőeszköz gyengülése pedig jellemzően pozitív a forinthoz hasonló feltörekvő devizák szempontjából. Estére azonban elvesztette az összeszedett erejét a forint. Az EUR/HUF keresztárfolyam este 8 körül így újra 394 körül alakult.

Jön az MNB

Másfél hét múlva, július 23-án kedden tartja kamatdöntő ülését az MNB Monetáris Tanácsa. Az előző kamatdöntésen az alapkamat 25 bázispontos csökkentéséről határoztak. Így jelenleg 7 %-os az irányadó ráta Magyarországon. A döntés után Virág Barnabás alelnök jelezte, hogy akár szünet is következhet a második félév folyamán a kamatvágásokban. Kiemelésre került, hogy adatvezérelten dönt az MNB a monetáris politikáról. Nyitott kérdés tehát, hogy július 23-án milyen döntésre jutnak a döntéshozók. Az biztos, hogy az eredmény és a hozzá kapcsolódó kommunikáció a forint szempontjából is érdekes lehet majd.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!